Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartávközléstechnika

Magyarország versenyképes digitális gazdaság kíván lenni Európa szívében

Szerző: 2017. november 19.No Comments

„A digitalizáció minden szektorban jelen van, az egészségügytől az oktatáson és az élelmiszeriparon keresztül, a sporton és a mezőgazdaságon át egészen a turizmusig. Ahhoz, hogy egy ország versenyképes legyen az új ipari forradalom peremén a digitalizáció minden lehetőségét ki kell aknáznia. Magyarország és a V4 partnerség sem lehet ez alól kivétel – mondta Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az ITAPA konferencián, 2017. november 14-én, Pozsonyban.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az Egységes Digitális Piac és a V4 kulcsszereplőjeként ambiciózus céljai vannak. Kiemelte: az internetkapcsolat kedvezőbb ára érdekében 2018-tól az internet-szolgáltatásra vonatkozó ÁFA 27%-ról 5%-ra csökken. Emellett ingyenes WiFi és digitális képzések lesznek széles körben elérhetőek az állampolgárok számára. 2019-től a szélessávú internet az ország teljes területén hozzáférhetővé válik a 208,9 milliárd forint értékű intenzív infrastruktúra-fejlesztésnek köszönhetően. Ez a gyakorlatban nagyon sok háztartás, cég, közintézmény és 1,2 millió diák korlátlan internetelérését fogja jelenteni.

Kiemelt célnak tekintjük, hogy az olyan új generációs fejlesztések élvonalában legyünk, mint a big data és adatgazdaság, robotika, Ipar 4.0, vagy az önvezető járművek. Az új zalaegerszegi tesztpálya révén pedig Magyarország európai és regionális szinten jelentős 5G tesztközponttá kíván válni. A digitalizáció nem ismer határokat, ezért fontosnak tartjuk a regionális együttműködéseink erősítését, miközben az egyes országok versenyképességi szellemét is megtartjuk – tette hozzá Mernyei Ákos helyettes államtitkár.”

Forrás:
Magyarország versenyképes digitális gazdaság kíván lenni Európa szívében; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. november 14.