Skip to main content
energiagazdasághírközlésinformatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközléstechnika

MVM NET Zrt.: jól végiggondolt stratégia mentén, de rövid, megtérülő fejlesztések egymásra építésével kell haladni az okos városok megvalósításánál

Szerző: 2017. november 19.No Comments

„Jól végiggondolt stratégia mentén, de rövid, megtérülő fejlesztések egymásra építésével kell haladni az okos városok megvalósításánál. A kiindulási pont pedig ne a technológiai lehetőségek, hanem az igények legyenek.

A sikeres okos város koncepciók és megoldások nem a technológiákból, hanem a település és az ott lakók igényeiből indulnak ki. Jelen pillanatban még inkább az a helyzet, hogy az előre gyártott műszaki megoldásokat igyekeznek ráerőltetni a szállítók a városokra, de ez hamarosan változni fog – állítja Ujhegyi András, az MVM NET Zrt. értékesítési igazgatója.

Hosszabb távra tervezve
A másik fontos elem, amely felé eddig kevesebb figyelem fordult, az a megoldások fenntarthatósága: lesz-e a későbbiekben forrás a működtetésre, továbbfejlesztésre. „Nyilvánvalóan azok a megoldások lesznek leginkább életképesek, amelyek azonnali megtakarításokat hoznak vagy valamilyen módon képesek közvetlenül is bevételt termelni” – teszi hozzá Ujhegyi András. Mindezeken túl azonban nem szabad megfeledkezni a hosszabb távú, azonnal pénzre nem váltható előnyökről sem, mint a tisztább levegőjű, élhetőbb, a vállalkozások számára vonzóbb környezetet nyújtó város létrejötte. Az MVM NET értékesítési igazgatója szerint ezek a szempontok is egyre fontosabbá válnak a városi vezetések és a városok lakói számára.

A kudarcok elkerülése érdekében azonban vigyázni kell arra, hogy ne markoljanak többet, mint amennyit meg tudnak fogni. Természetesen kell egy távlati cél, egy komplex kép arról, hogy az okos fejlesztésekkel mit szeretne megvalósítani a város. Ezt viszont fel kell bontani rövidebb, lehetőség szerint egymásra épülő projektekre. Nem szabad elhanyagolni a lakosság felkészítését sem: ha túl sok megoldást öntenek rájuk, nem fogják mindegyiket használni. Lépésről-lépésre haladva kell időt hagyni arra, hogy az új lehetőségek beépüljenek az ott lakók mindennapjaiba.

Energiában is otthon vannak
Az MVM NET is ki akarja venni részét az okos városfejlesztésekből, mégpedig a távközlési infrastruktúra-szolgáltató szerepében. Legyen szó bármilyen okos város megoldásról, annak szüksége van infokommunikációs háttérre: stabil, nagy kapacitású hálózatokra (amelyeken keresztül a mért adatok, információk eljuttathatók a központba) és számítási kapacitásokra ezekben a központokban, ahol az adatok és információk feldolgozását követően kézzel fogható szolgáltatások jönnek létre.

Ezekre az igényekre az MVM NET-nek van válasza, mondja Ujhegyi András. Az adatok begyűjtésében támaszkodhatnak a 450 MHz-es frekvencián, LTE technológiával működő mobilhálózatukra, amely kimondottan IoT és M2M megoldások kiszolgálására épült. A társaság országos lefedettségű, magas minőségben üzemeltetett optikai gerinchálózatán az aggregált adatok bárhova könnyen eljuttathatók – ez a bárhova pedig lehet a Gödön építés alatt álló adatközpont is, amely az országban a legmagasabb TIER 3 és TIER 4 minőségi besorolással fog rendelkezni. Az MVM NET által üzemeltetett mobil, vezetékes és adatközponti infrastruktúrák a folyamatban lévő hálózatfejlesztési projektekkel karöltve egy kézből biztosítják a zárt, biztonságos és magas rendelkezésre állású szolgáltatói hátteret az okos város megoldásokhoz.

Ujhegyi András szerint az MVM Csoport egésze azonban képes arra, hogy az infrastruktúra-szolgáltatásnál komplexebb szerepkört vállaljon a hazai okos város projektekben. A már említett távközlési és adatközponti lehetőségeken kívül a csoporton belüli szinergiák kihasználása fontos eleme a szerepvállalásnak, hiszen az energetikai kérdések minden esetben fő fókuszát jelentik a városi fejlesztéseknek. A csoport több évtizedes energetikai és távközlési múltja, illetve informatikai és üzletviteli kompetenciái révén teljes körű megoldások szállítására képes. A legfontosabb cél az adott város problémáira megoldást találni majd a kialakított megoldást hosszútávon, gazdaságosan üzemeltetni.”

Forrás:
Lépésről-lépésre; IT Business; 2017. november 18.