Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Sikeres a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését ösztönző programja

Szerző: 2017. november 20.No Comments

„A bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók, így összesen több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni.
A kormány kiemelt célja a készpénzállomány csökkentése, a modern készpénzmentes fizetési megoldások ösztönzése. A hazai fizetési rendszer korszerűsítési stratégiájának alapját a bankkártya-elfogadóhálózat bővítése jelenti, amely az egyik leglényegesebb előfeltétele minden további, a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, illetve a gazdaság digitalizációjának elősegítését szolgáló lépésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért 2016-ban támogatási programot indított az elektronikus fizetési infrastruktúra látványos szélesítése érdekében.

A tavaly indult bankkártya-elfogadóhely telepítési program első lépcsőjében telepíteni vállalt mintegy 30 ezer terminál már a több mint felét forgalomba is helyezték a programban részt vevő szolgáltatók. A szükséges felkészülési időt követően hónapról-hónapra dinamikusan nő a kihelyezett kártyaolvasók száma. A program második lépcsőjében újabb 30 ezer terminál telepítésének támogatását biztosítja a kormány, eszközönként 80000 forint támogatást nyújt a költségvetés. A szolgáltatók a második ütemben is az ingyenes telepítés mellett legfeljebb 1% forgalomarányos díjat számíthatnak fel. A korábban jellemző 3-5% díjtételt tehát jelentősen sikerült csökkenteni, illetve a több jogcímen kiszámlázott tételek helyébe egy fizetési kötelezettség lép. Így a kisebb vállalkozások, kereskedelmi egységek is méltányos költségszinten tudják a bankkártyákat elfogadni fizető eszközként, amelynek forgalombővítő hatása lehet. Ez különösen fontos lehet akkor, amikor az érintőkártyák gyors elterjedésével és korszerű mobil fizetési applikációk megjelenésével egyre több fogyasztó kíván POS-terminálon keresztül fizetni.

A „Bankkártya-elfogadó terminálok számának növeléséhez nyújtott támogatás” című felhívásra beérkezett támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet, ezért a programot a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 14. 15 órától felfüggeszti. Támogatási kérelmek benyújtására ezt követően nem lesz lehetőség.”

Forrás:
Sikeres a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését ösztönző programja; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. november 14.