Skip to main content
közigazgatás: magyar

Lassan egy éve kiemelt járás Zalaegerszeg

Szerző: 2017. november 25.No Comments

„2011. óta több lépésben folyik az államigazgatás szervezeti átalakítása – mondta el az OrientPress Hírügynökségnek Pék Patrícia, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője. Ennek a folyamatnak egyik eleme a járási hivatalok 2013. évi megalakítása, az új típusú kormányablakok országos hálózatának kialakítása, majd egy 2016. évi kormányhatározat alapján a járási hivatalok megerősítése. 2017. január 1. napjától a megyeszékhely járási hivatalok kiemelt járási szerepkörbe emelkedtek.

A Zalaegerszegi Járási Hivatal kiemelt járássá emelése tartalmilag azt jelenti – fejtette ki a főosztályvezető –, hogy a hatósági ügyek jelentős részét (mint például a halászati, vadászati, erdészeti, fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi és természetvédelmi, örökségvédelmi és régészeti, nyílt és titkos örökbefogadási, állami célú lakástámogatási, családi csődvédelmi, oktatási, borászati hatósági, pálinkaellenőrző hatósági, családtámogatási ellátási ügyek, fogyatékossági támogatási ügyek, közlekedési igazgatási feladatokat) az egész megyére kiterjedő illetékességgel intézik.

A Zalaegerszegi, a Zalaszentgróti és a Lenti Járás vonatkozásában pedig a nyugdíjbiztosítási hatósági feladatokat látják el.

A megváltozott szervezeti felállás nem érinti az eddig megszokott ügyfélfogadási helyeket – hangsúlyozta a szakember ‒ sem pedig a kialakult elérhetőségeket, melyekről a kormányhivatali internetes honlapon lehet tájékozódni. Nem változott továbbá a zalaegerszegi járási hivatal 84 településre kiterjedő illetékességi területén az ügysegédi ügyfélfogadás rendje sem. A zalaegerszegi kormányablakban már több, mint 1500-féle ügyben lehet eljárást kezdeményezni. A klasszikus okmányirodai szolgáltatások (személyi okmányok és gépjármű ügyintézés) elérhetőek a zalalövői és pacsai okmányirodában is – tette hozzá.

A Zalaegerszegi Járási Hivatal széleskörű és kölcsönösen előnyös, szoros együttműködést alakított ki a járás területén működő valamennyi önkormányzattal – tudtuk meg a Rádió Orient vendégétől.

Kitért arra is, hogy valamennyi munkahelyteremtő beruházás, kiemelten a Modern Városok Program keretében, illetve egyéb zalaegerszegi önkormányzati kiemelt beruházások építési, valamint használatbavételi engedélyezését is a hivatal építéshatósága látja el. Pék Patrícia kiemelte továbbá, az autóipari tesztpálya 40 milliárdos beruházásában történő hatósági engedélyezési és szakhatósági közreműködői feladataiknak is mindig haladéktalanul és soron kívül tesz eleget a hivatal.

A főosztályvezető külön felhívta a figyelmet arra is, hogy az év kiemelt hivatali feladatai közé tartozik az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti földhivatali eljárások lefolytatása a járás területén, továbbá a 2017. december 31-ig meghosszabbított zártkerti ingatlanok kérelemre történő művelés alóli ingyenes kivonása.”

Forrás:
Lassan egy éve kiemelt járás Zalaegerszeg; OrientPress; 2017. november 20.