Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Horvátország és Magyarország: határon átnyúló fejlesztések a közigazgatásban

Szerző: 2017. november 26.No Comments

„A Somogy Megyei Kormányhivatal a horvátországi Muraköz megye, valamint Eszék-Baranya megye Közigazgatási Hivatalával partnerségben, az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból biztosított támogatást nyert el a horvát-magyar, határon átnyúló közigazgatási kapcsolatok fejlesztése céljából.
A projekt Magyarország oldaláról a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága, horvát részről a Közigazgatási Minisztérium szakmai támogatásával valósul meg.

A projekt fő célja egyfelől a közigazgatás-fejlesztés terén történő tapasztalatcsere, másfelől a határon átnyúló közigazgatási eljárások, szolgáltatások fejlesztése.

A projekt keretében 2017. november 23-án a Somogy Megyei Kormányhivatal szakmai konferenciát szervezett, melynek kiemelt témái az egyablakos ügyintézés kialakítása, a területi közigazgatás újjászervezése, valamint az elektronikus közigazgatás fejlesztése, továbbá az ezen területeken megnyíló fejlesztési és határon átnyúló együttműködési lehetőségek megvitatása volt. A konferencia keretében a résztvevők olyan jó gyakorlatokat ismerhettek meg a partner országból, amely saját munkájuk vonatkozásában is inspiráló lehet, továbbá alkalmat nyújtott a szakmai eszmecserére és a szakmai kapcsolatok kialakítására.

A rendezvény Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott „A területi közigazgatás átszervezésének gyakorlati tapasztalatai – hogyan lehet sikeresen kezelni a közigazgatás átszervezését?” című előadásával vette kezdetét. Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatás Fejlesztéséért Felelős helyettes államtitkár asszony a kormányablakok kialakításának tapasztalatait osztotta meg a horvát és magyar kollégákkal.

Andreja Bakula a Horvát Közszolgálati Emberi Erőforrás Menedzsment Szolgálat vezetője a horvát közigazgatási rendszer felépítését és fejlesztését mutatta be.

Az egész napos rendezvényen részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Katica Prpic horvát államtitkár asszony is.

A konferencia lehetőséget adott a két ország szakembereinek közös munkabeszélésre is, így az egyablakos ügyintézés kialakítása és az elektronikus közigazgatás, valamint a közigazgatási folyamatok újjászervezése és elektronizálása kerültek górcső alá.[Somogy Megyei Kormányhivatal]”

„A horvát e-közigazgatási, valamint a magyar kormányablak-rendszer példaként szolgálhat a két ország szakembereinek abban a határon átnyúló projektben, amelynek szakmai konferenciáját csütörtökön tartották Kaposváron. A közigazgatás fejlesztését célzó uniós pályázat keretében a horvát és a magyar partnerek egymás tapasztalatait gyűjtik össze annak érdekében, hogy megkönnyítsék az állampolgárok ügyintézését a jövőben.
Lehet mit tanulni egymástól – hangzott el a kaposvári tanácskozáson, amely része annak a projektnek, ami a Somogy Megyei Kormányhivatal, a horvátországi Muraköz megye, valamint Észak-Baranya Megye Közigazgatási Hivatalával közösen valósul meg. Fő cél a tapasztalatcsere és a közigazgatási eljárások, a szolgáltatások fejlesztése.

Katica Prpic, államtitkár, Közigazgatási Minisztérium
Nagyon fontos, hogy azokat a pozitív tapasztalatokat és eredményeket összegyűjtsük egymástól. Két dolgot emelnék ki. Ahol Magyarország nagyot lépett előre, és ebben szeretnénk tanulni a magyaroktól, az a kormányablak-rendszer. Viszont, ami nálunk előrelépés, az az úgynevezett e-állampolgár projekt.

Minden határon átnyúló együttműködés fontos – hangzott el a szakmai konferencián.

dr. Zöld-Nagy Viktória, helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Nekünk nagyon fontos, hogy el tudjuk mondani a horvát partnereknek azt, hogy hogyan alakult a magyar közigazgatás átalakítása, jelenleg, mint szolgáltató állam hogy próbálunk az állampolgároknak, az ügyfeleknek minél magasabb színvonalú ügyfélkiszolgálást nyújtani. Ugye alapvetően a kormányablakok rendszerében. De, ami nagyon fontos és egyébként közös kihívás ilyen szempontból, akár Horvátországgal is, a digitális államnak a kiépítése. Hogy hogy tudunk ezeknek a társadalmi elvárásoknak megfeleni.

A projekt célja egymás közigazgatásának megismerése, kiemelve azokat a területeket, amelyek a legfontosabbak. Horvátországban a magyarországihoz hasonló kormányablak-rendszer létrehozását tervezik, ezért is fontos számukra a magyar tapasztalatok megismerése. Mint a programon elhangzott: hazánkban is várható közigazgatási reform, ennek részeként 2019 év elejétől az ügyfélkapu rendszer nagyarányú fejlesztését tervezik, amellyel egyre több ügyet lehet majd elektronikusan elindítani és intézni.[Somogy Televízió]”

Forrás:
„Együttműködés a határon átnyúló közigazgatás-fejlesztésében” Szakmai Konferencia; Somogy Megyei Kormányhivatal; 2017. november 23.
Van, mit tanulni egymástól; Somogy Televízió; 2017. november 23.
Lásd még: The e-Citizens system (e-Građani); Government of the Republic of Croatia