Skip to main content
egészségügy

Az Európai Bizottság az Unió egészségügyi helyzetét vizsgálja

Szerző: 2017. november 27.No Comments

„Csak az egészségügyi rendszerek újragondolásával biztosítható azok működőképessége és az ellátás betegközpontúsága – ez a következtetés szűrhető le a Bizottság által ma közzétett 28 országspecifikus egészségügyi elemzésből és az azokat kísérő jelentésből. Az országspecifikus jelentések mélyreható elemzést nyújtanak az uniós tagállamok egészségügyi rendszereiről. A lakosság egészségi állapotával és számos fontos kockázati tényezővel foglalkoznak, emellett pedig megvizsgálják az egészségügyi rendszer hatékonyságát, hozzáférhetőségét és rugalmasságát minden uniós országban. A jelentésekből egyértelműen kitűnik, hogy a tagállamok hasonló célokat követnek, és egyúttal fény derül azokra a területekre is, amelyeken a Bizottság ösztönözhetné az egymástól való tanulást és a bevált gyakorlatok cseréjét.

Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az egészségügyi költségvetés 80%-át fordítjuk a betegségek kezelésére, a megelőzésükre viszont mindössze 3%-ot, ami gyakorlatilag elenyésző. Jobb hozzáférést kell biztosítani az alapellátáshoz, hogy ne egyből a sürgősségi részleghez forduljanak a betegek. Emellett a lakosság egészségi állapotának javítása és az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás csökkentése érdekében valamennyi szakpolitikai területen integrálni kell az egészségfejlesztést és a betegségmegelőzést. Mindez csak néhány eleme az Egészségügyi helyzet az Európai Unióban című 2017-es jelentés által nyújtott áttekintésnek. Célunk, hogy átfogó adatokkal és összefüggésekkel segítsük a nemzeti egészségügyi hatóságokat a kihívások megválaszolásában és a megfelelő szakpolitikai és beruházásokkal kapcsolatos döntések meghozatalában. Remélem, hogy ezeket az információkat jól tudják majd hasznosítani.”

Az átfogó és a különböző adottságokat tekintetbe vevő elemzések hiánya már régóta lényeges akadályt jelent az egészségpolitikai döntéshozók számára. Ezért a hiányzó ismeretek pótlása érdekében a Bizottság ebben a hónapban lezárta az Egészségügyi helyzet az Európai Unióban elnevezésű kezdeményezés első kétéves szakaszát.

Főbb megállapítások
Az országspecifikus egészségügyi elemzések az OECD-vel és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontjával együttműködésben készültek. A kísérő jelentés öt általános jellegű következtetést tartalmaz:

  • Az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés segít a hatékonyabb és eredményesebb egészségügyi rendszerek kialakításában. A megelőzéssel kapcsolatos beruházások kiegyensúlyozottabbá tételét célzó törekvések mellett mérsékelni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek például a rákszűrés vagy a testmozgás terén mutatkoznak meg a magasabb, illetve alacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkezők között.
  • Egy szilárd alapellátási rendszer hatékonyan irányítja a betegeket az egészségügyi rendszeren belül, és segít elkerülni a pazarlást. A nem megfelelő alapellátás miatt a betegek 27%-a a sürgősségi osztályt keresi fel. A szakorvosi ellátás igénybevételéhez mindössze 14 uniós országban van szükség általános orvosi beutalóra, kilenc másik országban ezt pénzügyi ösztönzők szabályozzák.
  • Az integrált ellátás biztosítja, hogy a beteg átfogó gondozásban részesüljön. Ezzel elkerülhető az a jelenleg csaknem valamennyi uniós országban tapasztalható helyzet, hogy az ellátás csupán részterületekre összpontosít, és a betegeknek egyedül kell eligazodniuk az egészségügyi létesítmények dzsungelében.
  • Proaktív egészségügyi munkaerő-tervezéssel és -előrejelzéssel az egészségügyi rendszerek ellenállóbbá tehetők a jövőbeli fejleményekkel szemben. Az EU-ban 18 millió egészségügyi szakember dolgozik, és 2025-ig további 1,8 millió új munkahely jön majd létre. Az egészségügyi hatóságoknak fel kell készíteniük munkatársaikat a jövőben várható változásokra: a népesség elöregedésére, a fokozott multimorbiditásra (vagyis több betegség egyidejű előfordulására), valamint a hatékony munkaerő-kiválasztási politikák bevezetésének, az új készségek elsajátításának és a technikai innováció hasznosításának szükségességére.
  • A szakpolitika és a gyakorlat szolgálatában álló egészségügyi adatok következő, optimalizált generiációjának középpontjában a betegeknek kell állniuk. Az egészségügy és a gondozás digitális átalakítása révén rögzíthetők a betegek szempontjából fontos valós eredmények és tapasztalatok, ami az egészségügyi rendszerek hatékonyságának fokozása terén nagy lehetőségeket rejt magában.

A következő lépések
A jelentések bemutatásra kerülnek az uniós tagállamok egészségügyi minisztériumai számára. Ezt követően a nemzeti hatóságok az OECD szakembereivel és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontjának szakértőivel is megvitathatják a jelentéseket. Ezek az önkéntes eszmecserék, amelyek 2018 elejétől indulnak, lehetőséget nyújtanak a minisztériumoknak arra, hogy megbeszéljék egymással a főbb kihívásokat, és együttesen megfelelő szakpolitikai válaszokat dolgozzanak ki.

További információk:
A 28 országspecifikus egészségügyi elemzés, a kísérő jelentés, valamint további háttér-információk itt találhatók.
Kövesse a témát a Twitteren: @V_Andriukaitis és @EU_Health

Forrás:
A Bizottság az EU egészségügyi helyzetét vizsgálja; Európai Bizottság; IP/17/4722; 2017. november 23.