Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatechnika

A KIFÜ vezetésével kezdődhet meg a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása

Szerző: 2017. december 2.No Comments

„Hatályba lépett a 7 milliárd forint uniós forrásból létrejövő „Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása” elnevezésű projekt Támogatási Szerződése. A fejlesztést végrehajtó konzorcium tagja – a konzorciumvezető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség mellett – a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A projekt fő célja egy olyan átfogó központi kormányzati képesség kialakítása, amely a közigazgatást, a szakigazgatási rendszereket, a privát szférát, továbbá a teljes magyar társadalmat releváns, részletes, könnyen hozzáférhető és naprakész űrtávérzékelési és földmegfigyelési adatokkal látja el.

KIFÜ szerepe a projektben: Projekt gazda
Projekt azonosító: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00050
Indítás: 2017
Zárás: 2018
Támogatás összege: 7 000 000 000 forint
Konzorciumi tagok: NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
Projekt státusza: Folyamatban lévő
Projekt rövid leírása:
A FIR fő célja egy olyan átfogó központi kormányzati képesség kialakítása, amely a közigazgatást, a szakigazgatási rendszereket, a privát szférát, továbbá a teljes magyar társadalmat releváns, részletes, könnyen hozzáférhető és naprakész űrtávérzékelési-földmegfigyelési adatokkal látja el.

A fő cél elérésével olyan földmegfigyelési információs projekt valósul meg, amely egységes és integrált rendszerben, előfeldolgozottan értéknövelt információs tartalommal, központi infrastruktúrával, e-ügyintézési keretek között nyújt űrtávérzékelési adatokra alapozott földmegfigyelési szolgáltatásokat a közigazgatás, a gazdaság és a társadalom számára.

A projekt további alcéljai:
– Olyan informatikai alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztési környezetet kialakítása, amely a szabad hozzáférést biztosító (pl. EU/ESA Copernicus) földmegfigyelési programok adatait teszi nemzeti keretek között elérhetővé, valamint ezeket az adatokat és információkat a közigazgatási, elektronikus ügyintézési folyamatokba integrálja, elősegítve a jobb gazdasági megtérülést.
– Földmegfigyelési Adatközpont létrehozása, amely képes tárolni, megőrizni, hozzáférhetővé tenni, és georedundánsan archiválni Magyarország és érdekszférájára vonatkozó földmegfigyelési adatokat.
– Olyan folyamat- és szolgáltatásfejlesztés elvégzése, amely által növelni lehet az űrfelvételek beszerzésének, a műholdak programozásának hatékonyságát, az űrfelvétel beszerzés központosított felületének és rendszerének kialakítása.
– Közigazgatási földmegfigyelési szolgáltatások kifejlesztése a szabadon elérhető és kereskedelmi műholdas földmegfigyelési adatok és légi távérzékelt referenciaadatok alapján a közigazgatás kiemelt szakmai háttérintézményei számára, az adott adatszolgáltatási igényeknek megfelelő strukturált módon és végponti környezetben.
– A hazai KKV számára olyan Big Data adatfeldolgozói környezet kifejlesztése, mellyel új lehetőségek nyílhatnak meg a földmegfigyelési „Big Data” adatfeldolgozó és ebből további értéknövelt információkat biztosító területeken.
– Egy idősoros adatszolgáltatásból létrehozott „E-Föld” felület kialakítása, elsődlegesen a lakosság és a közvélemény tájékoztatására, a földmegfigyelési adatok és információk minél szélesebb körű elterjesztése érdekében.
– A privát gazdasági szféra és a társadalom számára olyan változáskövetési szolgáltatások kialakítása, amellyel hiánypótló módon, elektronikus felületeken, ügyfélbarát eszközök alkalmazásával, jól meghatározott szolgáltatási díjak ismeretében lesznek elérhetőek kormányzati, állami földmegfigyelési szolgáltatások.”

Forrás:
A KIFÜ vezetésével kezdődhet meg a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség; 2017. november 22.
Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség