Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Demján Sándor szerint több százezerrel kellene csökkenteni az állami alkalmazottak számát

Szerző: 2017. december 2.No Comments

„Soha rosszabb évet gazdasági szempontból, mint az idei – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) budapesti díjátadó ünnepségén. Varga Mihály hangsúlyozta: az idő igazolta a tavaly megkötött hatéves bérmegállapodás létjogosultságát. A mimimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése mellett csökkennek a munkáltatói terhek. A tavalyi 27 százalékról 22-re mérséklődtek a munkaadói járulékterhek, jövőre 19,5 százalékra, 2022-re pedig 15 százalékra. A társasági adó ez év januárjától 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb érték az Európai Unióban.

A miniszter arra is utalt, hogy fejlesztik a duális szakképzési rendszert, szerencsés lenne, ha minél több gyakorlati képzési helyen, egyre több tanuló ismerkedhetne meg a szakma fortélyaival. A második szakma megszerzése ingyenessé vált, a hiányszakmákban tanulók akár havi 50 ezer forintos ösztöndíjhoz juthatnak.

A kormány csökkenteni kívánja az adóadminisztrációt és a bürokráciát is. Az elektronikus számlarendszert tesztelik, a jövő év első felében már üzembe helyezik. Cél, hogy az adóbevallás egyszerűbb, olcsóbb, átláthatóbb legyen.
Varga Mihály szerint az egyre csökkenő, most 4 százalékos munkanélküliségi ráta miatt nő a fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom már hatvanadik hónapja bővül. A megtakarítások is gyarapodnak, az elmúlt években megnégyszereződött a magyar lakosság kezében lévő állampapírállomány. A szakképzés erősitése, a munkahelyvédelmi akcióterv mellett a teendők közé sorolta a miniszter a digitális átalakulást, hogy minél több ember és vállalkozás vegye fel a versenyt a változó világ kihívásaival.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke szerint 350 ezer felesleges állami alkalmazott van Magyarországon. Utalt arra, míg Németországban az összes alkalmazott 9 százaléka dolgozik a közszférában, addig Magyarországon 19 százaléka. Demján Sándor úgy vélte: túl sok egyetemi tanár és pedagógus van Magyarországon. A VOSZ elnöke hangsúlyozta: Magyarország nem tud fejlődni, amíg nem történik jelentős leépítés a közszférában. Szerinte a kormánynak döntenie kell az elbocsátásokról, különben Magyarország lemarad. Hozzáfűzte: a közszféra felesleges munkaerejét a versenyszféra, például a szolgáltatások területén felszívhatja. Az ünnepségen Varga Mihály és Demján Sándor állami kitüntetéseket adott át és az Év Vállalkozója díjakat.”

Forrás:
Demján Sándor szerint több százezerrel kellene csökkenteni az állami alkalmazottak számát; Világgazdaság; 2017. december 1.