Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Digitális fejlesztések az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH): biztonságosabb, gyorsabb lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés

Szerző: 2017. december 2.No Comments

„Budapest – Biztonságosabb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a jövőben a nemzetbiztonsági ellenőrzések folyamata – jelentették be az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Luczai István Ferenc informatikai főosztályvezető elmondta: a több mint 1,4 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósult projekt a többi között a nemzetbiztonsági ellenőrzések kérdőíveinek elektronikus kitöltését, feldolgozását teszi lehetővé.

A kettős támogatási formában – 80,9 százalékban a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), 19,1 százalékban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) – megvalósult fejlesztés keretében speciális eszközöket, űrlapkezelő, kockázatelemző informatikai alkalmazásokat szereztek be. Ezek nemcsak a kitöltést segítik, hanem lehetővé válik a különböző nyilvántartások egységes kezelése, az információk gyors megjelenítése is – közölte a főosztályvezető.

Luczai István Ferenc hozzátette: mindezzel jelentősen felgyorsítható, kényelmesebbé tehető az ellenőrzés. Kiemelt szempont viszont a biztonság, ezért a bankoknál alkalmazotthoz hasonló megoldásokat alkalmaznak, de még annál is magasabb biztonsági szinten.

Kovács Zoltán András, az AH főigazgató-helyettese a Belügyminisztériumban “A nemzetbiztonsági ellenőrzések elektronizálása a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” elnevezésű projektről tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a nemzetbiztonsági ellenőrzésekben markánsabbá válik az informatika szerepe, de ez az emberek munkáját nem váltja ki, csak megkönnyíti. A végső döntést továbbra is emberek hozzák meg – szögezte le.

Kiemelték továbbá, hogy szintén a fejlesztésnek köszönhetően az AH is csatlakozni tud a január 1-jén induló elektronikus közigazgatási térhez, így más – az AH illetékességébe tartozó – eljárásokban is biztosítani tudják az e-ügyintézés lehetőségét.”

Forrás:
AH: biztonságosabb, gyorsabb lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés; Szabolcs Online/MTI; 2017. december 1.
Lásd még: Milliárdos informatikai fejlesztés az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (Korábbi cikkünk)
KÖFOP-2.2.1-VEKOP-16 A nemzetbiztonsági ellenőrzések elektronizálása, a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében; Széchenyi 2020