Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

2 milliárd forint támogatást kap vállalkozói parkok fejlesztésére Pest megye

Szerző: 2017. december 3.No Comments

„Megjelent az önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítását és fejlesztését támogató pályázati felhívás, a 2 milliárd forintos keretösszegre a Pest megyei települések pályázhatnak – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Hozzátette: A kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának hatodik pályázati felhívására január 10-től lehet majd beadni a támogatási kérelmeket.
A vállalkozói parkok fejlesztésének támogatására irányuló pályázat célja az önkormányzatok tulajdonát képző ipari, gazdasági felhasználásra szánt területek vállalkozói parkká történő fejlesztése és az ehhez kapcsolódó alapinfrastruktúra kiépítése.

Rákossy Balázs hangsúlyozta: a fejlesztések eredményeként azt várja a kormány, hogy az újonnan odatelepülő vállalkozások tevékenységének köszönhetően a településeken új munkahelyek jöhetnek létre, illetve a település lakóövezeteiből az ott már infrastrukturális okokból továbbfejlődni nem tudó, vagy a környezetüket zavaró tevékenységet végző vállalkozások kitelepülhetnek.

A támogatásból lehetőség van a települési önkormányzatok tulajdonát képző ipari, gazdasági felhasználásra szánt területek közműhálózatának (gáz-, víz-, csatorna-, elektromos vezetékrendszer, energiahálózat) valamint távközlési és kommunikációs hálózatának kiépítésére, korszerűsítésére, továbbá a fejlesztéssel érintett területek közlekedési kapcsolatainak fejlesztésére, többek között útfelületek, kerékpárutak, iparvágányok, parkolók kiépítésére, felújítására. A konstrukció lehetőséget ad a vállalkozói parkban termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó meglévő épületek átalakítására, korszerűsítésére, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtására, indokolt esetben akár új ingatlan építésére is.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire. A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány azt kívánja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban. A kormány már korábban döntött a Közép-Magyarország régió kettéválasztásáról, így 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, a konvergencia-régiókkal azonos feltételek mellett férhet majd hozzá az európai uniós forrásokhoz.

A hazai költségvetésből rendelkezésre álló 80 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítja a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei polgárok jólétének növeléséhez.

Rákossy Balázs hozzátette: A nemzetgazdasági tárca a 2017-es év végéig a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának keretében még további egy pályázat meghirdetését tervezi kis- és középvállalkozások eszközbeszerzése témakörökben.

Az önkormányzati vállalkozói parkok kialakítására és fejlesztésére irányuló támogatási kérelmeket 2018. január 10-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.”

Forrás:
2 milliárd forint támogatást kap vállalkozói parkok fejlesztésére Pest megye; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. december 1.