Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: külföldönUncategorized

Digitális egységes piac: uniós megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről

Szerző: 2017. december 3.No Comments

„Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság ma este teljesítette a szeptemberi tallinni digitális csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetésére, amely egyben a 2017-es év egyik kiemelt uniós feladata is.

Ma este az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodást hozott tető alá azzal a céllal, hogy megszüntessék az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást azon fogyasztók számára, akik az EU-n belül termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak vásárolni a világhálón. Az új szabályok fel fogják lendíteni az elektronikus kereskedelmet, egyaránt szolgálva ezzel a fogyasztók és a vállalkozások javát, akik így haszonélvezői lehetnek a növekvő európai online piac előnyeinek.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök kijelentette: „A mai napon felszámoljuk az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozást az online vásárlások esetében. Ez remek hír a fogyasztók számára. Az új szabályok lehetővé teszik, hogy az európai polgárok szabadon választhassák ki azt a weboldalt, amelyről vásárolni szeretnének, mindenfajta korlátozás vagy átirányítás nélkül. Jövő karácsonyra mindez megvalósulhat.”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hozzátette: „Az EU egységes piacát hozzáigazítjuk a digitális kor követelményeihez azáltal, hogy a fogyasztóknak azonos hozzáférést biztosítunk a termékkínálat legszélesebb köréhez: nem számít, hogy egy másik országban lévő üzletbe fizikai valójukban lépnek-e be, vagy online vásárolnak. Következő tennivalónk a határokon átnyúló csomagkézbesítés árainak csökkentése lesz. A mostani árak ugyanis visszatartják az embereket a termékek más tagállamban történő megvásárlásától és értékesítésétől.”

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos leszögezte: „A tisztességtelen területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása nemcsak a fogyasztók számára jelent nagy előrelépést, de a mindenki javát szolgáló valódi digitális egységes piac megvalósulása szempontjából is. A barangolási díjak megszüntetését és az adathordozhatósághoz való jog bevezetését követően az uniós polgárok most lehetőséget kapnak arra, hogy az országhatárok figyelembevételele nélkül, online vásárolhassák meg új bútoraikat, foglalhassák le szállodai szobájukat vagy használhassák hitelkártyájukat – mintha csak otthon lennének.”

A polgárok számára ez azt jelenti, hogy úgy fognak tudni a világhálón keresztül új elektromos terméket beszerezni, autót bérelni vagy koncertjegyet venni egy másik országban, mintha mindezt saját országukban tennék. A vásárlásnak többé nem fogja akadályát képezni például az, hogy egy másik országban kibocsátott betéti vagy hitelkártyával kellene fizetniük. A vállalkozásokat érintő előny pedig az lesz, hogy növekszik a jogbiztonság a határokon átnyúló működés tekintetében.

A szeptemberben Tallinnban megrendezett digitális csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy a digitális egységes piac kiépítése érdekében az EU jogalkotóinak jóvá kellene hagyniuk azt a 24 jogalkotási javaslatot, amelyet a Bizottság megbízatásának kezdete óta előterjesztett. Az Európai Bizottság kész segíteni az Európai Parlamentet és a Tanácsot optimális egyezségek létrejöttjében, amint azt a ma este létrejött megállapodás is bizonyítja.

Az új szabályok három olyan konkrét esetet határoznak meg, amikor a különböző uniós tagállamok fogyasztói közötti eltérő bánásmód eleve indokolatlan, és objektív kritériumokkal nem támasztható alá.

Ezek a következők:

  • Fizikai szállítás nélküli termékértékesítés. Példa: Egy belga fogyasztó hűtőszekrényt kíván vásárolni. A legvonzóbb megoldásra egy német weboldalon talál rá. Az új szabályok értelmében a fogyasztó jogosult a termék megrendelésére és annak a kereskedő telephelyén való átvételére vagy saját otthonába történő szállíttatására.
  • Elektronikusan nyújtott szolgáltatások értékesítése. Példa: Egy bolgár fogyasztó weboldal létesítése céljából tárhelyszolgáltatást kíván vásárolni egy spanyol cégtől. Az új szabályok értelmében hozzáférhet a szolgáltatáshoz, regisztrálhatja magát és megvásárolhatja ezt a szolgáltatást anélkül, hogy többletdíjakat kellene fizetnie a spanyol fogyasztókhoz képest.
  • Egy konkrét fizikai helyen nyújtott szolgáltatások értékesítése. Példa: Egy olasz család közvetlenül vásárolhat utazást egy franciaországi vidámparkba anélkül, hogy átirányítanák őket valamelyik olasz weboldalra.

A rendelet nem ír elő értékesítési kötelezettséget, és nem harmonizálja az árakat. Ugyanakkor kiküszöböli a megkülönböztetést a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén olyan esetekben, amikor az objektív módon nem indokolható (pl. héa-kötelezettségek vagy különböző jogi előírások).

Az új szabályok az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetést követő kilenc hónap elteltével lépnek hatályba, lehetővé téve a kisebb kereskedők számára az alkalmazkodást.

Háttér-információk

Egy bizottsági felmérés az összes vizsgált weboldal 63%-ánál tárt fel területi alapú tartalomkorlátozási gyakorlatot. Kiderült az is, hogy 2015-ben a weboldalak kevesebb mint 40%-a tette lehetővé a vásárlást a külföldről bejelentkező fogyasztók számára. Mindez a vállalkozásoknak kevesebb bevételt, a fogyasztóknak pedig kevesebb választási lehetőséget jelent. Az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről szóló rendeletre vonatkozó javaslat 2016 májusában látott napvilágot a digitális egységes piaccal kapcsolatos szabályozás részeként. A három európai intézmény idei korábbi közös nyilatkozatában egyetértett abban, hogy ezt a rendeletet a 2017-es év egyik jogalkotási prioritásaként kell meghatározni. A rendelet a határokon átnyúló csomagkézbesítési szolgáltatásokról szóló jogalkotási javaslattal, valamint a fogyasztói jogok érvényesítésének megerősítésére irányuló jogalkotási javaslattal együtt az elektronikus kereskedelmi csomagban kapott helyett.

További információk
2016 májusa, tanulmány a területi alapú online tartalomkorlátozásról:
Findings of a mystery shopping carried out by the European Commission (Az Európai Bizottság által végzett próbavásárlás eredményei)
Factsheets on Digital Single Market strategy (Tájékoztatók a digitális egységes piac stratégiájáról)”

Forrás:
Digitális egységes piac: uniós megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről; Európai Bizottság; IP/17/4781; 2017. november 20.