Skip to main content
energiagazdaságközigazgatás: külföldön

Okos város: a Bizottság és az Európai Beruházási Bank új tanácsadó szolgáltatást indít a városok beruházási terveinek támogatása érdekében

Szerző: 2017. december 3.No Comments

Az URBIS (= Urban Investment Support, azaz városi beruházások támogatása) segítséget nyújt a városoknak a városfejlesztési stratégiáikat támogató beruházások megtervezéséhez, és megkönnyíti a finanszírozási eszközökhöz való hozzáférésüket.

A városok sajátos kihívásokkal szembesülnek a finanszírozáshoz való hozzáférés terén. Az egyedi önkormányzati projektek – például a társadalmi befogadás, a városrehabilitáció vagy az energiahatékonyság területén – túl kockázatosnak vagy túl kicsinek bizonyulhatnak a piacon. Ugyanakkor az integrált városi programok finanszírozásához való hozzáférés is nehézségekbe ütközhet, mivel ezek a programok több kisebb, különböző ágazatokba tartozó projektet ölelnek fel. Végül pedig maguk a városok is szembesülhetnek hitelfelvételi korlátokkal.

Az URBIS célja, hogy e konkrét problémák megoldásában segítsen a városoknak. A program a beruházási stratégiáik és projektjeik kialakításától a részletes megtervezésen át a végrehajtásig testre szabott technikai és pénzügyi tanácsadást, valamint innovatív finanszírozási lehetőségeket kínál számukra. A cél az, hogy már rövid és középtávon is kiforrott projektek induljanak el, például a városi éghajlat-politikai intézkedések területén.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A polgármesterek tenni akarnak azért, hogy városaik intelligensebb és fenntarthatóbb városokká váljanak. A testreszabott tanácsadás, valamint a meglévő források és eszközök mozgósítása révén az URBIS megkönnyíti számukra a szükséges beruházások végrehajtását. A városi innovációnak szabad teret kell engedni, hagyni kell kibontakozni, majd Európa-szerte el kell terjeszteni.”

Corina Creţu, a regionális politikáért felelős biztos a mai napon elindította az URBIS programot a Rotterdamban megrendezett 2017. évi Cities (Városok) fórumon, ahol így nyilatkozott: „Az uniós városfejlesztési menetrend keretében nagyratörő célkitűzéseink vannak a fenntartható városfejlesztésre vonatkozóan, amelyek eléréséhez számítunk az URBIS-ra. E kezdeményezésnek köszönhetően a városok megkapják a szükséges támogatást ahhoz, hogy új lehetőségeket teremthessenek lakosaik számára.”

„A városok vonzóbbak, mint valaha: három évtized múlva tízből nyolc európai polgár városban fog élni,” – mondta Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank városoknak és régióknak nyújtott tanácsadásért és projekttámogatásért felelős alelnöke. „A kis- és nagyvárosoknak, valamint a régióknak finanszírozásra és tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy intelligens, modern, zöld és innovatív városokká, illetve régiókká válhassanak. URBIS kísérleti projektünkkel ezt biztosítani is tudjuk.”

Az URBIS-ban helyet kapnak az Európai Beruházási Bank (EBB) különböző tanácsadói és projektszolgálatainál dolgozó szakértői, köztük az EBB különböző tagállamokban működő munkatársai, valamint a magas színvonalú, uniós finanszírozású projektek előkészítésére szakosodott független munkacsoport, a JASPERS szakértői.

Szükség esetén olyan szakértőket is bevonnak a munkába, akik el tudják magyarázni, hogy az uniós forrásokat miként lehet a nemzeti és helyi fejlesztési bankok által nyújtott finanszírozással, valamint innovatív finanszírozási lehetőségekkel társítani. Ilyen lehetőségek például a környezet- és társadalomtudatos befektetések, azaz a vállalkozásokba vagy alapokba azzal a céllal eszközölt beruházások, hogy a pénzügyi hozam mellett társadalmi és környezeti hatást is elérjenek.

Az Európai Beruházási Tanácsadó Platformon található internetes oldalon minden város mérettől és tagállamtól függetlenül pályázhat az URBIS támogatására.

Az URBIS segítséget nyújt az alábbiakhoz:

  • a stratégiai tervezésre, valamint a beruházási programok és projektek rangsorolására és optimalizálására vonatkozó tanácsadás révén fejleszteni a város beruházási stratégiáját,
  • a banki szakaszba juttatni a projekteket és a beruházási programokat, például igény szerint elemzés vagy a pénzügyi strukturáláshoz támogatás biztosítása, valamint a támogatási kérelmek tervezetének felülvizsgálata révén,
  • feltárni az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) és a – városi területek számára a 2014 és 2020 közötti időszakban több mint 100 milliárd euró beruházást biztosító – kohéziós politikai alapok keretében külön-külön vagy együttesen meglévő finanszírozási lehetőségeket,
  • támogatni a különböző forrásokat egyesítve biztosító beruházási platformok és eszközök előkészítő munkáját, kapcsolatot tartani a pénzügyi közvetítőkkel, és kidolgozni az ezen eszközökre vonatkozó végrehajtási intézkedéseket,
  • olyan finanszírozási megközelítéseket kidolgozni, amelyek célja az önkormányzati adósságteher enyhítése, valamint az önkormányzati társaságok és a magántulajdonban lévő városi szolgáltatók segítése a finanszírozási eszközökhöz való hozzájutásban.

A következő lépések:
Az URBIS az Európai Beruházási Bank meglévő tanácsadói és projektszolgálatait igénybe véve először is egy kisebb számú kiválasztott feladatra fog összpontosítani.

Az EBB és a Bizottság 2018 második felében értékeli az indulást követően végzett munkát, valamint azt, hogy mekkora a városok részéről az igény az URBIS-támogatás iránt. Ha az URBIS sikeresnek bizonyul, fontolóra lehet venni, hogy a kezdeményezés folytatása, továbbfejlesztése és kiterjesztése céljából a program további erőforrásokat kapjon.

Az URBIS keretében végzett munka és elemzés beépül a 2020 utáni időszakra vonatkozó következő költségvetési keretről folyó vitába, különös tekintettel a kohéziós politikai alapok városok általi igénybevételére és kezelésére.

További információk:
Uniós városfejlesztési menetrend: egyablakos ügyintézés a városok számára az Európai Bizottság honlapján
Az EBB uniós városfejlesztési menetrendhez nyújtott támogatása
A Juncker-terv
A kohéziós alap nyíltadat-platformja

Forrás:
A Bizottság és az Európai Beruházási Bank új tanácsadó szolgáltatást indít a városok beruházási terveinek támogatása érdekében; Európai Bizottság; 2017. november 28.