Skip to main content
gazdaságInternetjogközigazgatás: külföldön

A héten olvastuk: digitális Kína – 2017. december 4.

Szerző: 2017. december 4.No Comments

Alibaba és a 40 éves kötvény
A nem túlzottan szellemes című cikk arról tudósít, hogy az Alibaba cég (digitális kereskedelem, tőkeértéke 486,27 milliárd dollár) rendkívüli érdeklődés mellett kötvényt bocsátott ki. „Ölre mentek a befektetők az Alibaba frissen kibocsátott dollárkötvé­nyeiért: a kínai e-kereskedelmi óriás 7 milliárd dollár értékben kínált adósságpapírjaira összesen 46 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett… Az Alibaba 5,5, 10, 20, 30 és 40 éves lejáratú kötvényeket dobott a piacra azzal a nem titkolt szándékkal, hogy forrást teremtsen legutóbbi ügyletéhez, a Sun Art kiskereskedelmi hálózatba történő betársulásához. A legnagyobb kínai hipermarketlánc azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy túlszárnyalja a jelenlegi világelsőt, az amerikai Wal-Martot. ” Azaz a digitális kereskedelemmel hatalmasra nőtt cég, betársul egy hagyományos üzletekkel rendelkező kiskereskedelmi láncba. (Hasonlóan az Amazonhoz.)
Világgazdaság, 2017. december 1.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping): együtt haladjanak előre az internetes és digitális gazdaság fejlődési útjára
„A Xinhua hírügynökség jelentése szerint a 4. Világ Internet Konferencia december 3-án délelőtt Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Vucsenben (Wuzhen) kezdődött meg. Hszi Csin-ping , a Kínai Népköztársaság nevében köszöntőlevelet küldött.
Hszi Csin-ping a köszöntőlevelében rámutatta, hogy jelenleg az informatikai technológiai és egyéb technikai, valamint ipari új fordulós forradalma folyamatosan zajlik, amely a gazdasági és társadalmi fejlődésnek hatalmas hajtóerejét jelenti. Ugyanakkor az internet fejlődése során szintén sok új kihívás keletkezik az országok szuverenitása, békéje, fejlődése megvédése területén. A kínai elnök ismét felhívta azt, hogy közösen kiépítsék a kibertéri sorsközösséget az országok.

Hszi Csin-ping ismertette, hogy a Kínai Kommunista Párt 19. Országos Kongresszusán kidolgozták az új időszaki kínai sajátosságos szocializmus fejlesztésének akciótervét és fejlődési útitervét, amelyben kijelentette, hogy egy internet nagyhatalmát, digitális Kínát, okos társadalmat, építsék ki, előmozdítják az internet, Big Data, Mesterséges Intelligencia felhasználását, fejlesszék ki a Digitális Gazdaságot, az Exkluzív Gazdaságot. Kína szeretné előmozdítani minden országokat, hogy haladjanak előre az internetes és digitális gazdaság fejlődési útjára. A Kínának nyitott kapuja nem zárul, hanem egyre szélesebbé változik…
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, Chuck Robbins, a CISCO vezérigazgatója, Robert Kahn, az úgynevezett „Internet apja”, Ma Yun(Jack Ma), az Alibaba igazgatótanácsának elnöke szintén beszédet tartott.”
Xi Jinping: együtt haladjanak előre az internetes és digitális gazdaság fejlődési útjára. China Radio International Hungarian Service, 2017. december 3.
China’s Xi says country will not close door to global internet. Reuters, 2017. december 3.
Xi Jinping renews ‘cyber sovereignty’ call at China’s top meeting of internet minds. South China Morning Post, 2017. december 3.
Kicsit részletsebben idéztük a kínai vezető sajátos magyarsággal fordított szavait, hogy érzékeltessük a kínai törekvéseket. Csak nagyon kódolva mondta, de a kínai törekvések egyik pillére a nemzeti szuveritás helyreállítása a kibertér felett (minden ország a saját törvényei szerint szabályozhatja az internetes tevékenységet).
Vannak kritikus vélemények is:
China defends state control over internet at technology forum. Financial Times, 2017. december 3.
Lásd még: Network Sovereignty

Digitális Selyemút: az Egy övezet – egy út kezdeményezésnek kihatása van a digitális gazdaságra is
Az előző hírben említett Internet-konferencia során az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Kína, Laosz, Szaudi Arábia, Szerbia, Thaiföld, Törökország megállapodott, hogy együtt fognak működni a digitális gazdaság területén. A kezdeményezés angol neve: „The Belt and Road” Digital Economy International Cooperation Initiative.
Digital economy cooperation to empower Belt, Road. China.org.cn, 2017. december 4.

Kínában fokozatosan kiépítik az Egy övezet – egy út kezdeményezés megvalósításához szükséges jogi szakértői hátteret
A hatalmas területet átfogó, sok országot érintő kezdeményezést sokféle helyi jogi és szabályozási követelményt betartva lehet csak megvalósítani. Különösen akkor, hogy ha azt akarják, hogy kölcsönösen előnyös legyen. Sorban alakulnak a probléma egyes aspektusaival foglakozó szakmai szervezetek. Megkezdték a nemzetek közötti jogi együttműködés kialakítását is.
How will China Shape the Legal Future of Belt and Road? Belt and Road blog, 2017. november 26.

Kína az lesz Indonézia számára, ami az Egyesült Államok volt Kína számára
Kockázati tőkebefektetők beszélgetnek a Kína előtt az indonéz piacon (260 millió ember, Délkelet-Ázsia gazdasági teljesítményének 40 %-a) megnyíló lehetőségekről. Elsősorban a FinTech, mobilfejlesztés, a kínai termékek és működési modellek átültetéséről van szó.
“Commit to the market”: China will be to Indonesia what US was to China. Technode, 2017. november 30.