Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

A héten olvastuk: nyílt adatok, nyílt kormányzat – 2017. december 4.

Szerző: 2017. december 4.No Comments

Megjelent az angol Földhivatal stratégia terve – kiemelt szerep jut benne a nyílt adatoknak
A digitalizáció számos feladata között jelennek meg a nyílt adatokkal kapcsolatos vállalások: 2018-19-re működni fog a nyíltadat-publikálási platform, 2020-ra a megjelentethető adatok százaléka elérhető lesz, és minden egyéb adat, amire igény van a következő évben lesz elérhető.
Land Registry plans for ‘Digital Street’ and open data. UKAuthority, 2017. november 30.
Land Registry announces plans for increased open data. Property Week, 2017. november 30.
HM Land Registry Business Strategy 2017 to 2022. Gov.uk, 2017. november 29.

Folytatódik a szabad hozzáférés az európai Copernicus műholdak földmegfigyelési, távérzékelési adataihoz
Az Európai Bizottság pozitívan értékelte a három éve folyó programot. Megrősítette, hogy folytatják az ingyenes adatszolgáltatást, mert „a szabad, teljes és nyílt adatpolitika hatékonyan segíti elő az adatok iránti erőteljes keresletet, és ennek eredményeképpen a Copernicus a földmegfigyelési adatok egyik legnagyobb szállítójává vált.”
European Commission pleased with Copernicus program. SpaceNews.com, 2017. december 1.
Lásd még: Welcome to the Copernicus Open Access Hub

Széleskörű nemzetközi felmérés a nyílt adatok iránti keresletről
Az Economist Intelligence Unit a szingapúri kormányzat informatikai szervezete megbízásából felmérést készített arról, hogy az állampolgárok hogyan használják a nyílt kormányzati adatokat, milyen igényeik vannak. A vizsgált országok: Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, India, Mexikó, Szingapúr, Tajvan.
Open Government Data: Assessing demand around the world. The Economist Intelligence Unit és Government Technology Agency of Singapore, 2017. 2017. október 19. (PDF)

Fontos kezdet – megrendezték az első Észak-Európai Nyíltadat-fórumot
Az előadások, műhelyfoglalkozások a nyílt kormányzati adatokkal, kapcsolatos tevéknységek, problémák széles körével fogalkoztak: adatújságírás, átláthatóság, egy adott intézmény vezetésének felkészítése nyílt adatokkal kapcsolatos tevékenységekre, időjárási adatok, közlekedési adatok, személyes adatok védelme, környezetvédelmi adatok, kormányzati heketon szervezése. Részletes információ található az egyes programokról.
Nordic forum on Open Data – an important beginning. Internetstiftelsen i Sverige, IIS, 2017. november 26.

Nyílt adatokon alapszik a londoni közlekedési vállalat hatékony működése
Az utasok intelligens kártyájára támaszkodva hatalmas mennyiségű információ áll a rendelkezésükre, ezek személytelenített formában valós időben nyílt adatként is elérhetőek. A további terveket jelzi az a kísérlet, ami a földalattiban kiépített WiFi-hálózat és az utasok mobileszközei interakciójának adatait rögzített, szintén szigorúan anonimizált formában. A megoldást éles viták kísérik az adatvédelmi aggodalmak miatt
A public transport model built on open data. Deutsche Welle, 2017. november 27.
How “anonymous” wifi data can still be a privacy risk. TechCrunch, 2017. október 7.
WiFi data collection pilot. Tansport for London

A szakpolitikai vállalkozók szerepe a nyílt kormányzati adatpolitikai innovációk elterjedésében
Ausztrál adatok alaján vizsgálja a tanulmány, hogy a megfelelő intézményi háttérrel és hatalommal rendelkező, újító természetű közigazgatási vezetők milyen szerepet játszanak a nyílt adatokkal kapcsolatos szakpolitikai innovációk kzigazgatási elterjesztésében.
The role of policy entrepreneurs in open government data policy innovation diffusion: An analysis of Australian Federal and State Governments. Government Information Quarterly, 2017. október 18. (A tanulmány a magyar egyetemi és akadémai hálózaton (EISZ) általában szabadon elérhető, egyébként csak előfizetőknek áll rendelkezésére.)

A szabad, nyílt kormányzati adatok hogyan férhetnek össze a díjfizetéssel
A szerző megjegyzi, hogy tudja, hogy számos barátját ellenkezésre fog késztetni a mondanivalója. Mindazonáltal felvázol számos hibrid (szabad/díjfizetés) változatot a közigazgatási adatokhoz való hozzáférés területén.
How free open government data can coexist with fee-based access. Medium, 2017. április 19.