Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Teljes lesz nálunk is a digitális átállás, a kormányzat elsősorban Észtország és Szlovénia példáját vizsgálta

Szerző: 2017. december 10.No Comments

„Négy év leforgása alatt teljesen digitalizálná az állam a céges adóügyek kezelését, csakúgy mint a lakossági ügyintézést – jelentette be tegnap Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a pozitív nemzetközi példák alapján ezzel az éves össztermék két százalékának megfelelő összeget lehet megspórolni. Az átállás jelentős könnyítést is jelentene, elsősorban az adminisztratív terheket nehezebben viselő kis cégeknek.

Lehetővé kell tenni, hogy az állami szolgáltatások ügyintézését minél szélesebb körben elektronikus csa­tornákon lehessen végezni. Ennek sikerességét több nemzetközi példa igazolja, alkalmazásával jelentős kia­dásokat lehet megspórolni – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a versenyképességi tanács ülését követően. A tárca vezetőjének elmon­dása szerint a tárgyaláson a fő téma a digitalizáció, illetve ahhoz kapcsoló­dóan az adóbevallások elektronikus benyújtása volt.

A kormányzat elsősorban Észtország és Szlovénia példáját vizsgálta: mindkét állam jelenetős erőfeszítéseket tett a digitalizáció terén, aminek eredményeként az észtek már nem is használ­nak papírt az államigazgatásban. Varga Mihály hozzátette, ehhez nélkülözhetetlen a meglévő állami adatbázisok harmonizációja, mivel most még jellemző probléma, hogy az ügyfeleknek olyan adatokat kell megadniuk, amelyeket más szervek már ismerhetnek.

Ebből felesleges bonyodalmak adódhatnak, amelyeket amúgy ki lehetne küszöbölni. – Emellett arra is törekedni kell, hogy az állammal való elektronikus ügyintézés felhasználóbarát felületeken történhessen, enélkül ugyanis nem érhető el a kívánt siker – hangsúlyozta a miniszter.

Ugyancsak kapcsolódó cél, hogy további adózási területeken lehessen elektronikusan kezelni a bevallásokat. A magánszemélyeknek már most is az adóhatóság készíti a bevallást, az év eleje óta a jövedéki adóbevallásokat is elektronikusan kezelik, a jövőben ezt a kört bővítené ki a Nemzetgazda­sági Minisztérium (NGM). –

Ez kiter­jedne a cégek nyereségadójára, illetve az általános forgalmi adóra is – emelte ki a tárcavezető, hozzáfűzve, hogy a vállalati elektronikus adóbevallás elsősorban nem is a nagy, hanem a kisebb vállalatok számára lenne kedvező váltás. Az NGM egyébként már korábban is érzékelte, hogy a mindenkori adóügyek kezelése ez utóbbi vállalkozásoknak jelenti méretükhöz és kapacitásaikhoz mérten a legnagyobb terhet.

Varga Mihály jelezte: a nemzet­közi példák alapján a papír kiiktatásával mintegy 700 milliárd forintot, az össztermék 2 százalékának megfelelő összeget lehet megspórolni. A tervek szerint az átállás 2021-re fejeződhet be.”

Forrás:
Teljes lesz a digitális átállás; Magyar Idők; 2017. december 8.