Skip to main content
gazdaságinformáció rövideninformatikaInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikapolitikai informatikaszakirodalom

A héten olvastuk: nyílt adatok, okos városok, alkalmazásprogramozási felületek – 2017. december 11.

Szerző: 2017. december 11.No Comments

Franciaország: a francia vasutak alkalmazásprogramozási felületéről (API)
Programozói szemmel vizsgálva, hogy hogyan működik, milyen lehetőségei vannak.
SNCF. What Can You Achieve with Open Data Transport API?

Franciaország: a Nemzeti Könyvtár megnyitja adatait alkalmazásprogramozási felületek (API) segítségével
Le lehet kérdezni a katalógusokat, a könyvtár fő katalógusán kívül a data.bnf.fr-t, amely szemantikus webtechnológiai eszközökkel biztosít hozzáférést a Nemzeti Könyvtár adataihoz, illetve a Gallica digitális könyvtárt (így rengeteg digitalizált kiadvány is elérhető ezen a módon). A bibliográfiai adatokon belül számos fajta adatkészlet áll rendelkezésre.
The National French Library provides API-access to its data

Egyesült Államok: megjelent New York városának éves ellenőrző jelentése a nyílt adatokkal kapcsolatos rendelkezések végrehajtásáról
2016 óta írja elő egy városi rendelet, hogy évente jelentést kell készíteni arról, hogy a városi közigazgatás szervezeteinek tevékenysége mennyire felel meg a város nyíltadat-politikájának. Minden évben három szervezet tevéknységét kell szorosabb vizsgálat tárgyává tenni. Idén a lakásügyi hivatal, a környezetvédelem és a tűzoltóság volt soron.
New York City’s open data audit is a promising model for accountability
NYC analytics report calls for greater executive support for open data
Testimony on Open Data Examination and Verification Report 2017
Open Data for All. 2017 Progress Report

Ausztrália: nemzeti keretrendszer létesült a városok fejlődésének sokoldalú bemutatására
A fontosabb városok adatait egy nyílt, online eredménytábla (dashboard) formájában tették elérhetővé. Az ezekből kirajzolódó képből levezethető feladatok szolgálnak alapul a közigazgatás (szövetségi, tagállami, helyi), civil szféra és a magángazdaság intézményesített összefogásának (City Deals).
Australian government unveils open data framework for cities
City Deals
National Cities Performance Framework

Finnország: négy kiadvány angolul az okos városok alkalmazásprogramozási felületeiről (API)
Hogyan egyesítsük a nyílt adatokat, okos városokat, üzleti lehetőségeket és alkalmazásprogramozási felületeket? A finn DataBusiness.fi ismertető füzeteket jelentetett meg a nyílt okosvárosi alkalmazásprogramozási felületekről. Ezek alkotják a jövő digitális szolgáltatásainak alapját.
Open Smart City APIs. The benefits of opening up technological structures
Fast-track to getting started with open Smart City APIs
Brochures: Harmonised Smart City API Cook Book, Open API recommendations for cities, Api Toolkit, Working Together Towards Open Data Business

A nyílt adatok gazdasági hatásai
Az Európai Bizottság számára a CapGemini tanácsadó cég által elvégzett értékelés forgatókönyvekben vizsgálja meg a nyílt adatok gazdasági hatását, pozitívumait nemzeti, európai és globális szinten. Különböző forgatókönyvek különböző értékeket eredményeznek, de abban mind megegyeznek, hogy a nyílt adatok gazdasági és társadalmi haszna kétségtelen.
The economic benefits of Open Data