Kockás füzettől az iOS-ig: már az Apple okostelefonjain is elérhető az elektronikus építési napló

„Az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Az elektronikus építésügyi alkalmazások közül a legszélesebb körben az elektronikus építési napló ismert. A kockás füzetbe vezetett naplót a digitalizáció útján előbb a webes, majd az androidos napló követte, most pedig itt az iOS-re alkalmazott applikáció is. A napi jelentések és eseti bejegyzések írása mellett a betekintő funkció segítségével bárhol és bármikor nyomon követhetők a munkálatok, így az építtető szemmel tarthatja az építkezést akkor is, ha aznap éppen nem mehet oda személyesen. Az iPhone-os e-napló verzió, amely csupán az iOS eltérő architektúrája miatt különbözik androidos társától, 2017. december 12-től érhető el az AppStore-ban.

Az elektronikus építési naplót a Lechner Tudásközpont fejleszti és üzemelteti. Az első mobiltelefonos alkalmazás megjelenése után igen hamar megjelent a felhasználói igény az iOS operációs rendszer alatt futó készülékeken is használható napló iránt, amely el is készült. Az alkalmazásfejlesztés lezárultával a Tudásközpont munkatársai 2017 augusztusában nyilvános tesztidőszakot hirdettek, melynek tapasztalatai és a teszt-felhasználói visszajelzések alapján véglegesítették az új mobil e-építési naplót, mely 2017. december 12-én állt munkába.

Az alkalmazás funkciókészlete az androidos verzióhoz hasonlóan a leggyakrabban használt napló-feladatokra terjed ki, tehát felvihető vele napi jelentés és eseti bejegyzés, csatolható fénykép, alkalmas szerepkör adásra és munkaterület átadás elfogadására. Új napló megnyitása, a törzsadatok felvétele és a napló struktúra kialakítása továbbra is csak a webes felületen az e-építési napló oldalán lehetséges. Az iOS 9.1-en, vagy annál újabb operációs rendszeren futó, igen takarékos alkalmazás használata nagyon kevés adatforgalmat generál, a betekintés, napi jelentés és eseti bejegyzés funkciói a túlforgalmazás veszélye nélkül használható a tetszőleges helyen és időben.”

Forrás:
Kockás füzettől az iOS-ig; Juhász Réka; Lechner Tudásközpont; 2017. december 12.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.