Skip to main content
közigazgatás: külföldönszakirodalom

Az Európai Számvevőszék új megközelítést tesztel a kohéziós kiadások szabályszerűségi ellenőrzése kapcsán

Szerző: 2017. december 17.No Comments

„Az Európai Számvevőszék új megközelítést tesztel a kohéziós kiadások szabályszerűségi ellenőrzése kapcsán. A jövőben az (általuk ellenőrzött) Európai Bizottságtól kapott, az uniós kiadások jogszerűségére és szabályszerűségére vonatkozó adatokat fogják auditálni, és nagyobb mértékben támaszkodnak majd a tagállamok ellenőrzési hatóságainak munkájára. Az uniós számvevők a mai napon háttér-tájékoztatót tettek közzé új módszertanukról a kohéziós politika és annak ellenőrzése iránt érdeklődők számára.

Az Európai Számvevőszék célja annak meghatározása lesz, hogy az Európai Bizottság által a kohéziós kiadások jogszerűségéről és szabályszerűségéről szolgáltatott információk helytállóak-e. Az aktualizált módszertan keretében gyakorlatilag az Európai Bizottság és a tagállami ellenőrző hatóságok által elvégzett ellenőrzéseket veszik majd górcső alá. Ennek részét képezi az ellenőrzési dokumentáció áttekintése és a kedvezményezettek szintjén korábban elvégzett egyes ellenőrzések újbóli elvégzése is. Mindezek alapján megítélik a Bizottság által az egyes programok kapcsán szolgáltatott információk (többek között a becsült fennmaradó hibaszint), illetve az összességében a kohézió területére vonatkozóan nyújtott információk megbízhatóságát. Az ennek során kapott eredményeket a Számvevőszék az uniós kiadások jogszerűségéről és szabályszerűségéről alkotott átfogó véleményének kialakításához is felhasználja majd.

„Ez jelentős változást hoz a kohéziós kiadások számvevőszéki ellenőrzése terén – jelentette ki Klaus-Heiner Lehne, az Európai Számvevőszék elnöke. – 2018–2020-as stratégiánk kapcsán úgy döntöttünk, hogy újragondoljuk az uniós költségvetés ellenőrzésének módját, és megvizsgáljuk, hogyan növelhetnénk a megbízhatósági nyilatkozatunk hozzáadott értékét. Várakozásunk szerint a 2014–2020-as időszakban érettebb belső kontrollrendszerekre és a tagállamok ellenőrzési hatóságai által végzett ellenőrzésekre alapozhatjuk munkánkat. Ebben az esetben következő lépésként független külső értékelést nyújthatnánk az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a kohéziós kiadások jogszerűségére és szabályszerűségére vonatkozó bizottsági információk megbízhatóságáról.”
Ezeknek az ellenőrzéseknek az eredményeiről a következő éves jelentésben, a 2017-es megbízhatósági nyilatkozat részeként adnak majd számot.”

Forrás:
Európai Számvevőszék: „új megközelítés” a kohéziós kiadások ellenőrzése terén; Európai Számvevőszék; 2017. december 14. (PDF)
The ECA’s modified approach to the Statement of Assurance audits in Cohesion; European Court of Auditors (ECA); Háttéranyag; 2017. december 14. (PDF)