Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetjogközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalomtudomány

A héten olvastuk: digitális Kína – 2017. december 18.

Szerző: 2017. december 18.No Comments

A társadalmi hitel működése Kínában
Az egyéni hitelképesség számszerűsített formában való megfogalmazása nem kínai találmány, hanem sok évtizedes amerikai gyakorlat. Számos forrásból származó információn alapuló szintetikus mutatót jelent. A mostani kínai törekvések azomban sok tekintetben új helyzetet teremtenek. Kínában néhány év alatt minimálisra csökkent a készpénz használata (gyakorlatilag három év alatt). Mindenki mobiltelefonos fizetést használ mindenre, két meghatározó szereplő van ezen a piacon (Alipay és WeChat Pay). Nem pusztán a fizatés eszközét kínálják, hanem erre épülő gazdag ökoszisztémát is. Mindez egyben elképesztő mennyiségű adatot is jelent a felhasználókról. Másrészt a társadalmi harmóniát hangsúlyozó kínai hagyományok és a sajátos kínai politikai berendezkedés kölcsönhatásaként alapjául szolgál a társadalmi rend stabilitását és a fennálló politikai hatalom zavartalan érvényesülését kívánó törekvéseknek. A kínai politikai rendszer megfogalmazta igényét, hogy a társadalmi hitelképesség mérésével (a társadalmi előnyök és hátrányok ehhez való kapcsolásával) biztosítsa az általa kívánatosnak vélt rendet. Az üzleti és politikai célok keveredése rengeteg félreértést szül a kommentátorok között. Az alábbi cikkek segítenek eligazodni ebben a kérdésben, reményeink szerint.
In China, a Three-Digit Score Could Dictate Your Place in Society. Wired
Central Planning, local experiments. The complex implementation of China’s Social Credit System. Mercator Insitute for China Studies
Legal Documents Related to the Social Credit System. China Law Translate (angol fordításban a politikai dokumentumok, bővülő, listája)

A kínai mobilfizetési óriások hatása a fizetési szolgáltatókra
A hagyományos fizetési szolgáltatók megpróbálnak részt hasítani maguknak a digitális fizetések piacából – Kínában és a Kína környékei országokban egyaránt. Az Alipay és WeChat Pay gyorsan építi ki a hadállásait az utóbbi területeken is.
China’s mobile payment giants forcing incumbents to innovate. South China Morning Post

A mesterséges intelligencia vezető kínai/amerikai kutatójának új vállalkozása az ipar problémáira összpontosít
Andrew Ng, aki korábban a Baidu kutatási igazgatója és a Google egyik vezető kutatója volt, Landing.ai nevű új cégét ipari, termelési feladatok megoldására specializálja. Ennek keretében stratégiai együttműködésrre lépett a Foxconn céggel, az Apple egyik legfontosabb beszállítójával.
Former Baidu AI Head Andrew Ng Reveals New AI Project To Revolutionize Manufacturing. China Money Network

A kínai kockázati tőkebefektetők és a startupok világa
Az nyaktörő sebesség, ahogy a kínai műszaki-ipari szektor fejlődik, szüntelen alkalmazkodásra készteti a kockázati tőkebefektetőket. Talán nem annyira ismert, de Kína ma az új vállalkozások második legnagyobb terepe a világon. Minden hetedik percben egy új vállalat (startup) indul. A kínai vállalatok nagyon gyors fejlődését és átalakulását kíséri a mögöttük álló befektetői szektor gyors fejlődése és átalakulása.
Here’s how Chinese VCs are adapting to the ever-changing startup scene. TechNode

Kína forradalma a mesterséges intelligencia területén: strukturális előnyök
Kína a MI számos területén jó eséllyel meghatározó szerepet fog kivívni magának. Ezek például a fogyasztási szektor alkalmazásai, autonóm járművek, mesterséges látás. Viszont el vannak maradva az üzleti alkalmazások területén. Gyors fejlődnek, meghaladják az amerikai versenytársak egyszerű másolásának szintjét.
China’s Artificial Intelligence Revolution: Understanding Beijing’s Structural Advantages. Eurasia Group (PDF)

A tervek szerint a kínai állam részesedést szerezne a magánvállalatokban
Szó van róla, szó volt róla. 1 százaléknyi stratégiai részesedést szerezne, és helyet a vállalatok irányító testületében.
Beijing Pushes for a Direct Hand in China’s Big Tech Firms. Wall Street Journal

Térfigyelő kamerák mindenütt
Kínában 170 millió térfigyelő kamera működik. Az elkövetkező három évben 400 millió újat fog felszerelni. Sok esetben arcfelismerő szoftverek értékelik a képeket. Egy angol újságíró, hivatalos jóváhagyással, kipróbálta, hogy mennyire tudna elrejtőzni. Hét perc múlva megtalálták.
In Your Face: China’s all-seeing state. BBC (videó is)
China’s CCTV surveillance network took just 7 minutes to capture BBC reporter. TechCrunch