Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaművelődés

Digitális archiválás: képtelenség megőrizni mindent

Szerző: 2018. január 6.No Comments

„A jövőben már csak a legfontosabb eseményekhez kapcsolódó üzeneteket tárolják majd a világ legnagyobb könyvtárában.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára úgy döntött, hogy 2018-tól csak a kiválasztott tweeteket tárolja majd. Ezzel az intézmény feladta azt a korábbi projektet, hogy minden egyes Twitter-üzenetet megőrizzen az utókor számára. A lépésre egyértelműen tárolási kapacitási problémák miatt került sor. Különösen azok a tweetek foglaltak sok helyet, amelyekhez fotók vagy videók is tartoztak.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára még 2010-ben kezdte el archiválni a Twitter-üzeneteket. A cég készségesen együttműködött és minden nyilvánosságra hozott tweetet átadott az intézménynek. Az első üzenetet a Twitteren egyébként 2006-ban küldték el. A tárolt tweetek jelenleg nem férhetők hozzá a nyilvánosság számára és ez egyelőre a jövőben is így marad. Az üzemeltetők mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy az adatbázist miként lehetne olcsón hozzáférhetővé tenni, de ennek a döntésnek a meghozatala nincs időhöz kötve.

Az üzeneteket a jövőben szelektív módon gyűjtik majd, elsősorban téma és esemény alapján, például előnyt fognak élvezni a választásokhoz és a fontosabb törvényekhez kapcsolódó üzenetek. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára jelenleg a világ legnagyobb bibliotékájának számít.”

Forrás:
Képtelenség megőrizni az összes tweetet; SG.hu; 2018. január 1.
Update on the Twitter Archive at the Library of Congress; Library of Congress; 2017. december (PDF)