Skip to main content
gazdaságinformatika

Az új technológiák megjelenése még nem járt létszámleépítéssel

Szerző: 2018. január 7.No Comments

„Az új technológiák rohamos terjedése jelentősen megváltoztatja a cégek munkavállalókkal kapcsolatos elvárásait az európai középvállalatok nagy részénél. A munkáltatók az egyébként is szűkös munkaerőpiacon azzal szembesülnek, hogy a jelöltek képzettsége és képességei a kívánatoshoz képest hiányosak, ahogy ezt az EBA friss felmérése mutatja.

Az European Business Awards (EBA) által elvégzett felmérés azt vizsgálta, hogy milyen gyorsan gyűrűznek be a digitalizáció és az új technológiák hatásai az európai vállalati szférába és a munkaerőpiacra.

Az új technológiába történt befektetések oka az esetek több mint felében a versenyelőny biztosítása, ötödében egy üzleti kihívás kezelése, tizedében pedig a változó piaci környezethez való alkalmazkodás volt. Miközben a technológia fejlődése megváltoztatta a munkaerővel szemben támasztott igényeket, nem változtatta meg a foglalkoztatottak számát.
A válaszadó cégek 77 százalékánál nőtt a termelékenység, ezen cégek harmadánál létszámbővítésre is sor került, 44 százaléknál pedig nem változott a dolgozók száma.

A több mint 30 európai ország 400 középvállalata körében végzett felmérés kimutatta, hogy az európai cégek 62 százaléka szerint az új technológiák miatt változtak a munkáltatói elvárásaik, az európai vállalatok 40 százalékánál pedig gondot jelent megtalálni az új pozíciók betöltéséhez megfelelő szakembert.

Ennek fő oka, hogy kevés az IT- és szoftverfejlesztő-szakember, továbbá nincs megfelelő színvonalú oktatás sem ezen a téren, illetve a piaci korlátok inkább a technológiai és pénzügyi szektorok fejlődését támogatják a hagyományos ágazatokkal szemben.”

Forrás:
Az új technológiák megjelenése még nem járt létszámleépítéssel; Üzletrész/Origo; 2018. január 5.