Már több mint kétmillió e-személyi van a lakosságnál

„Már a lakosság negyede rendelkezik a két éve igényelhető e-személyivel, s egyre bővülnek hozzá kapcsolódó szolgáltatások is.
Az elektronikus személyazonosító igazolvány 2016. januári bevezetésétől eltelt két év alatt 2,683 millió új típusú igazolványt kérelmeztek. Az emberek leggyakrabban a személyazonosságuk igazolására használják az okmányt, de a személyes adatok kiolvasását támogató rendszerek használata is egyre meghatározóbb – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium (BM). Ezt támasztja alá, hogy az elektronikus aláírást igénylők száma folyamatosan növekszik: 2016-ban 67 350, 2017-ben 123 037 igénylés érkezett, ma már több mint 190 ezer elektronikus aláírással ellátott e-személyi van forgalomban. Az okmánycsere egyébként bárki számára elérhető és ingyenes – hangsúlyozták a BM-nél.

Az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció pilotjelleggel már elérhető a MÁV-nál: a Budapest–Pusztaszabolcs és Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon, valamint a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain lehet az okmányhoz bérletet rendelni, így már nincs szükség a papíralapú termékre. Az e-személyi úti okmány funkciója a reptereken is használható határátlépésnél, a zsilipkapus rendszereknél. Ezzel gyorsabb és gördülékenyebb lehet az átlépés.

Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek (kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők, patikák) 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint várhatóan 2018 első negyedévében elkészül a szükséges informatikai háttér, és azután az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombizosítási azonosítót.

A tajkártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg. Ennek egyik oka, hogy az e-személyihez kapcsolódó szolgáltatások önkéntesek, másrészt érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak – márpedig az egészségügyi szolgáltatás igénybe vevői között ők túlreprezentáltak. Aki azonban e-személyivel rendelkezik, kiválthatja a tajkártya használatát minden kártyaolvasóval felszerelt szolgáltatónál.

Az említetteken kívül hozzávetőlegesen 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

A hivatalos szerveken kívül bárki vásárolhat kártyaolvasót, aki az okmányhoz elektronikusaláírás-tanúsítványt is igényel, s így otthonról is létrehozhat hitelesített dokumentumokat. Az elektronikus ügyintézés terjedésével arra lehet számítani, hogy bővülni fog ennek a funkciónak a használata. A BM-nél nagyobb fennakadásokról nem tudnak, ám a múlt héten az V. kerületi kormányablakban úgy tájékoztattak, hogy december közepe óta alig tudják az ügyfelek e-aláírás-regisztrációját hitelesíteni.”

Forrás:
Már több mint kétmillió e-személyi van a lakosságnál; Kotroczó Melitta; Világgazdaság; 2018. január 11.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.