Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Észtország még nem döntött a saját kriptopénz bevezetéséről

Szerző: 2018. január 28.No Comments

„A vezetők még nem határoztak, mivel sok a kockázati tényező, így először mérlegelni kívánják az előnyöket és a hátrányokat.
Az IT café még tavaly nyáron számolt be arról, hogy a világhírűvé vált észt digitalizálási modernizációs program részeként felmerült egy olyan ötlet, hogy saját kriptopénzt vezetnek be estcoin néven. Akkor arról szóltak a híradások, hogy a szakemberek egy javaslat előkészítésén dolgoznak.

Azóta nem nagyon érkeztek hírek a projektről, de egy tegnap megjelent interjúban rákérdeztek erre Jüri Ratas miniszterelnöknél, aki válaszolt is a felvetésre. Ratas elmondta, hogy a program vezetőjének, Kaspar Korjusnak javaslatát egyáltalán nem vetették el, nyitottak egy ilyen megoldásra, de felmerültek olyan aggályok, melyeket alaposan mérlegelni kell, mielőtt egy ilyen fontos döntést meghoznak – a kormány egyelőre még nem tárgyalta meg a tervezetet. Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a központi bank mellett más pénzügyi szabályozó testületek is aggodalmaikat hangoztatják, és ezeket alaposan meg kell vizsgálni, mivel nem kívánják kockáztatni az ország nehezen kivívott megbecsültségét egy felelőtlen lépéssel.

Az eredeti javaslat szerint az estcoin előnyeit az e-polgárok élvezhetnék: az e-polgárság bevezetése a program egyik sikertörténete, jelenleg több mint 27 ezren birtokolják ezt a jogosultságot, főként Finnországból, Oroszországból és Ukrajnából.

Az estcoin bevezetésének tervét tavaly ősszel keményen kritizálta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, aki határozottan kijelentette, hogy Észtországnak csak egyetlen pénznemre van szüksége, az euróra. Erre a kijelentésre nemrég egy német lapban reagált Ardo Hansson, az észt pénzügyi felügyelet vezetője, aki elmondta, hogy Draghi sem elég tájékozott, ugyanis Észtországban sem a kormány, sem a központi bank nem akar kriptovalutát bevezetni, másról van szó, egy speciális, a befektetéseket serkenteni hivatott módszerről – ahogy ezt az ötletgazda is elmondta egy decemberi közleményében: Észtország nem akar alternatív pénzt bevezetni az euró mellé, hanem az e-polgárok lehetőségeit kívánják bővíteni.”

Forrás:
Észtország még nem döntött a saját kriptopénz bevezetéséről; Dajkó Pál; IT café; 2018. január 24.
Lásd még: Estonia Inches Closer to National ‘Crypto Token’ Launch; Sujha Sundararajan; CoinDesk; 2017. december 19.
Can a Government Introduce a Cryptocurrency? Estonia Says Maybe; Ott Ummelas; Bloomberg; 2018. január 23.