Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyar

Készülőben a blokklánc és a pénzügyi informatikai stratégia

Szerző: 2018. január 28.No Comments

„Hazánk az elsők között kapcsolódhat be a digitális átalakulás legújabb forradalmába, ezért a Digitális Jólét Program keretében a kormány stratégiai fejlesztési területként határozta meg a blokláncot (blockchaint) és a fintech-et – mondta el Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a Blockchain Competence Center mai megnyitóján.

Még be lehet szállni
A politikus hangsúlyozta: a kormányzat célja az, hogy olyan, biztonságosan használható digitális technológiák nyerjenek teret, amelyek növelik a polgárok életminőségét és versenyképességét, valamint hozzájárulnak digitális kompetenciáik gyarapításához. Ennek érdekében készítik el a stratégiai programot, amelyet a tervek szerint az idei év közepén bemutatnak.

A stratégia kialakításában szakmai partnereket kerestek, és folyamatosan egyeztetnek velük és az ágazati szakértőkkel. Az anyag fontos részét képezik majd a törvényjavaslatok és szabályozási kérdések.

Deutsch Tamás szerint még időben vagyunk ahhoz, hogy az 5G technológia mellett a fintech és a blokklánc technológia területén vezető szerephez jusson Magyarország a régióban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Európa jelentős versenyhátrányban van az infokommunikációs technológiák és szolgáltatások terén Ázsiához és az Egyesült Államokhoz képest, ezért is fontos, hogy még az út elején bekapcsolódjunk a digitális átalakulásba.

Új központ a tudásért
A stratégiai program partnere lett a Blockchain Competence Center (BCC). A BCC egyik fő célja, hogy nemzetközi szereplőként hazánkat a blokklánc technológia régiós központjává tegye.

Az alapítók elmondták, hogy az utóbbi időben egyre inkább a hazai- és világsajtó figyelmének középpontjába került a blokklánc. A technológia viszont sokkal több a pénzügyi spekuláció újabb hullámánál, a blokklánc és a mögötte meghúzódó szemléletmód az élet számos területét egyszerűsítheti, radikálisan megváltoztathatja.

A blockchain technológia a gazdasági tranzakciók kikezdhetetlen nyilvántartása, amelynek révén a fizikaiak után teljesen egyedi, törölhetetlen és másolhatatlan „digitális tárgyak” hozhatóak létre, ennek gazdasági hatása pedig szerintük ahhoz lesz hasonló, amilyet az internet elterjedése gyakorolt a médiaiparra.

A RowanHill Global és az InterTicket közös leányvállalatként blokklánc megoldások inkubálása és a tudásmegosztás érdekében hozta létre a BCC-t. A tudáscentrum egyrészt iparági kapocsként szolgál a blokklánc fejlesztők, illetve a vállalati, valamint államigazgatási oldal, tehát a technológia felhasználói között. A központ emellett közösségi irodaként, inkubátorházként is szolgál, mely infrastruktúrát és helyet biztosít a blokklánc megoldásokkal foglalkozó fejlesztőcsapatok, startupok részére.”

Forrás:
Készülőben a blockchain és a fintech stratégia; TőzsdeFórum; 2018. január 26.