Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Új megoldások a bürokráciacsökkentésre az Egyesült Királyságban is: adatpolitika és szoftverrobotok a központi közigazgatásban (Robotic Process Automation – RPA)

Szerző: 2018. január 28.No Comments

Robotic Process Automation – RPA
John Manzoni, az angol központi közigazgatás vezetője, kiemelte a szoftverrobotok (Robotic Process Automation – RPA) jelentőségét a közigazgatás digitális átalakításában. Hangsúlyozta továbbá az adatpolitika központi jelentőségét a közigazgatás működésében. A központi közigazgatás elhatározott célja, hogy növekvő mértékben használja a szoftverrobotokat.

Teljes körűen fel kell használni az informatikai és adatpolitikai lehetőségeket a szolgáltatástervezés és -nyújtás modernizálására, hogy az emberek valós igényeit jobban kielégítő megoldások születhessenek.

Manzoni kiemelte a szoftverrobotok (Robotic Process Automation – RPA) előnyeit, mivel a gyorsaságuk és pontosságuk radikálisan megváltoztathatja a közigazgatási szolgáltatásokat igénybevevő állampolgár ügyfélélményét, és használatuk révén a közigazgatási dolgozóknak több ideje marad a munkájuk tartalmasabb részére koncentrálni.
Példának hozta fel az angol adóhatóság automatizált rendszereit, amelyeket az új vállalkozások esetében az új alkalmazottak felvétele kapcsán használnak. Az angol kormányzat kiválósági központokat hoz létre, hogy gyorsítsa a szoftverrobotok (Robotic Process Automation – RPA) kormányzati elterjedését.
A megoldást nyilván ki lehet terjeszteni más irodai tevékenységekre is.

Adatpolitikai törekvések
Hangsúlyozta a jobb adathasználat fontosságát is a szolgáltatásnyújtás minőségének megjavításában. Ennek keretében hozták létre a Geospatial Commission-t, hogy jobban ki tudják használni a téradatokban rejlő lehetőségeket, illetve létesítették a Data Science Campus-t [az angol Statisztikai Hivatalon belül működő kutató-képző szervezet. Szerk.], mely rövidesen 500 szakképzett adatelemzési szakértőt fog kiképezni a közigazgatás számára.

Ahogy az adatelemzés és -tudomány egyre inkább része lesz az új digitális szolgáltatásoknak, az adatelemzés fokozatosan megszűnik a szakpolitikai tevékenység kiváltásga lenni, egyre jobban az ügyfelekkel közvetlenül foglalkozó közigazgatási dolgozók döntéseit támasztva alá…”

Forrás:
Civil Service to use more robotic process automation; Mark Say; UKAuthority; 2018. január 25.
Lásd még: UKAuthority Return of the Bots: How can artificial intelligence, machine learning, chatbots and robotic process automation be harnessed by the public sector for the public good?; UKAuthority; 2017. december 19. [ez egy konferencia volt, az elhangzott elődásokból válogattunk alább, videók és prezentációk érhetőek el]

UK to establish Geospatial Data Commission; Mark Say; UKAuthority; 2017. november 23.
Big challenges for the Data Science Campus; Mark Say; UKAuthority; 2017. június 16.
Data Science Campus. Data science for public good; Office for National Statistics, Data Science Campus

Korábbi cikkünk a témában:
Új megoldások a bürokráciacsökkentésre: szoftverrobotok a közigazgatásban (Robotic Process Automation – RPA)