A közigazgatás elektronizálásával összefüggésben változások várhatók a szlovákiai oktatásügyi törvényben

„Az óvodákba, alap- és középiskolába, illetve a speciális oktatási intézményekbe való jelentkezésre elektronikus úton is lehetőséget kellene biztosítani. Az oktatásról szóló törvény módosított változatában javasolja ezt négy SNS-es parlamenti képviselő, köztük a párt elnöke, Andrej Danko is.

Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportügyi bizottság tagjai jóváhagyásra javasolják a fent említett módosítást. Ennek értelmében a felvételi kérelmeken kívül a diagnosztikai és az oktatási intézmény gyermekre, illetve tanulóra vonatkozó nevelési tanácsadói szakvéleményét is elektronikus formában lehetne kiadni.

A törvénymódosításra a közigazgatás elektronizálásának kapcsán kerül sor. Ezzel összefüggésben több dolog is megváltozhat – véli Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter. „Elsősorban a felesleges bürokrácia és papírmunka megszüntetése a cél, mivel több feladat elvégzését is átültetjük elektronikus környezetbe. Például a szülőknek, akik elektronikus úton kívánják beíratni a gyermeküket, erre módjuk lesz, amennyiben rendelkeznek elektronikus aláírással ” – magyarázta a miniszter.

További változásnak számít az elektronikus osztálykönyvek bevezetése is. „Amennyiben az iskola rendelkezik elektronikus aláírással, az osztálykönyv végleges változatát is elektronikusan vezetheti” – egészítette ki Lubyová. A törvénymódosítások értelmében az elektronikusan vezetett osztálykönyveket nem kellene az év végén kinyomtatni. Az új javaslat pontosítja a személyes adatok jegyzékét is, amelyet az oktatási intézmények feldolgozhatnak.

A nemzetiek az oktatásügyi törvény módosításánál azt is javasolják, hogy bizonyos iskolatípusok igazgatói ne döntsenek közigazgatási eljárásokban. Az SNS szerint ez azonban nem akadályozná a szülőket vagy a diákokat a törvényszegések orvoslásában. Amennyiben felmerül az egyenlő bánásmód elve megszegésének gyanúja, bírósághoz fordulhatnak. A törvénymódosítás nem akadályozza a jogérvényesítést, azt, hogy indokolt esetben panasszal vagy petícióval éljenek a fenntartónál vagy az állami tanfelügyelőségnél.
Az SNS-es képviselők arra az esetre vonatkozóan is változtatást javasolnak, amikor az újonnan alapított iskolának vagy oktatási intézménynek nincs igazgatója. Ebben az esetben a betöltetlen funkcióból adódó feladatokat átmenetileg egy pedagógiai alkalmazott is elláthatná. Ez az igazgató visszahívása esetében is érvényes volna.”

Forrás:
A közigazgatás elektronizálásával összefüggésben változások várhatók az oktatásügyi törvényben; Felvidék.ma; 2018. január 26.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika, művelődés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.