Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Elérhetővé vált az eSzemélyi (eSZIG) kártya a kormányzati KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) szolgáltatás mögött

Szerző: 2018. február 4.No Comments

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) állampolgárok által elérhető felületén megjelent az „ELEKTRONIKUS SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY”, mint választható azonosítási lehetőség. A fejleményekről egyik tagtársunktól érkezett magyarázó üzenet, hivatalos sajtóközlemény egyelőre még nem látott napvilágot (ha lesz ilyen, akkor pontosítjuk a bejegyzést):

A mai nappal (2018-01-31) elérhetővé vált éles/nyilvános környezetben is az eSzemélyi (eSZIG) kártya a kormányzati KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) szolgáltatás mögött.

Ha valaki bejelentkezik a közigazgatás egyik rendszerébe (vagy egy már csatlakoztatott piaci szereplőébe), akkor ki is próbálhatja.

A KAÜ mögötti eSzemélyi (eSZIG) kártyás megoldás a négy JavaCard applet (ePASS, eID, eSIGN, eNEK/MIFARE) közül a felhasználó hitelesítésére és a felhasználói attribútumok tárolására alkalmas eID applet-et használja. A dokumentumok hitelesítésére szolgáló eSIGN applet a KAÜ rendszertől függetlenül is használható (és ez igaz az útlevélként szolgáló ePASS applet-re is). Az eNEK/MIFARE az e-jegyrendszer (RIGO kártya – https://rigo.bkk.hu/) élesítése után lesz elérhető.

Forrás:
Szabó Áron, Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület
Lásd még csak az eSzemélyiről: E-személyi; Belügyminisztérium tájékoztató oldala a megújult személyazonosító igazolványról