Interjú Dr. Ignácz Istvánnal, a Nyilvántartások Vezetéséért Felelős helyettes államtitkárral, az átalakuló digitális ügyintézésről

„Számos szolgáltatást otthonról, kényelmesen vehetünk igénybe. Interjú Dr. Ignácz Istvánnal, a Nyilvántartások Vezetéséért Felelős helyettes államtitkárral.

Hazánk 9 millió 770 ezer lakosának valamennyi fontos személyes adata megtalálható a 2017. január elsejétől működő központi nagy nyilvántartási rendszerben, ám azok elérhetősége garantáltan csak a hozzáférésre jogosult hatóságok, személyek számára lehetséges. A nyilvántartási törvény szerint minden állampolgárnak rendelkeznie kell legalább egy érvényes okmánnyal, ­személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal – hangsúlyozta dr. Ignácz ­István, a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős helyettes államtitkára.

A költséghatékonyabb ­közigazgatás megteremtése nem csupán egy sokkal ­karcsúbb szervezet létrehozását jelentette a korábbi Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások ­Központi Hivatala helyett, hanem az állampolgárok számára ügyintézésének alapvető leegyszerűsítését is. Hazánk az elektronikus ügyintézés arányát tekintve korábban az Unió középmezőnyéhez sem tartozott, de számos intézkedés eredményeként már az élmezőny közelében tartják nyilván. 2016. január elsejétől bocsátották ki az e-személyi igazolványt, ami rendkívül biztonságosnak bizonyult. Segítségével pontosabb, gyorsabb elektronikus ügyintézésre nyílt lehetőség. Ma 2 704 170 ember rendelkezik az új típusú okmánnyal. Az újszülötteknek is lehet elektronikus személyazonosító igazolványa azzal a különbséggel, hogy 12 éven aluliaknak az ujjnyomatát nem rögzíthetik az okmány elektronikus tároló elemében.

Az ország legnagyobb okmánykibocsátó intézményének vezetője elmondta, évente 400-450 ezer útlevelet, fél millió vezetői engedélyt (ma 4 millió érvényes jogosítvánnyal rendelkező autós van) adnak ki.

A webes ügyintézés milyen könnyítést hozott ügyfélnek és a szervezetnek?
Ha valaki pótolni szeretné elvesztett személyazonosító igazolványát, útlevelét vagy vezetői engedélyét, nem szükséges a személyes megjelenés, hiszen az intelligens informatikai rendszerek lehetővé teszik, hogy otthonról kényelmesen intézhesse ezt. Tizenhét nagy nyilvántartási rendszert működtetünk, hogy csak a legfontosabbakat említsem: a személyi adat és lakcím, a szabálysértési, a bűnügyi, az egyéni vállalkozói, az útlevél, kötelező felelősségbiztosítási, vezetői engedély és gépjármű nyilvántartás. Nemcsak az ország közel 400 kormányablakánál, hanem elektronikusan is igénybe vehető számos szolgáltatás – köztük olyanok is, amelyek korábban személyes megjelenést igényeltek.

A legpontosabban elvégzett okmánykezelés mellett is előfordulhatnak hibák. Mi történik akkor, ha például már a rögzítéskor téves adat kerül a rendszerbe?
Mivel igazgatási tevékenységet is folytatunk, ha valahol valaki hibázik, hozzánk fordulva a hibát nyomban kijavítjuk.

Vonatkozik ez az erkölcsi bizonyítványra, járműadatok elérésére, kezelésére és az ezekhez kapcsolódó okmányok kiadására is?
Nagy előrelépést jelent a nyilvántartások vezetésében az adatok pontos, gyors rendelkezésre bocsátása a jogosult számára. Ugyanez vonatkozik a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadására is, amit évente négy alkalommal ingyen lehet igényelni. Az igénylő ehhez digitális úton percek alatt hozzájuthat. Az idő pénz, a hatékony ügyintézéssel felesleges utazgatást, hivatalokban való várakozást takaríthat meg a lakosság. A nyilvántartási törvény precízen, pontosan rögzíti, ki, mihez férhet hozzá. Az állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy a személyes adataik mindig biztonságban vannak. Megemlítenék további újdonságot is: 2018. január elsejétől bevezették az Európai Bíróságok magyar állampolgárokkal szemben kiszabott büntetésének magyarországi megfeleltetését, melyre külön nyilvántartás készül, tehát a bűnügyi nyilvántartásban már azok az adatok is szerepelnek, melyeket az Európai Unióban hoztak magyarokkal szemben.”

Forrás:
Átalakuló digitális ügyintézés; Nagy József; Borosd Online; 2018. január 28.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.