Skip to main content
Internetjogközigazgatás: külföldönmédiapolitika

Vera Jourová (a jogérvényesülésért felelős uniós biztos): felkészülés a XXI. század digitális kockázataira

Szerző: 2018. február 4.No Comments

„Nemrégiben újranéztem egyik kedvenc filmemet, Az olasz meló eredeti, hatvanas években készült változatát. 2018-ban két dolog tűnt fel filmnézés közben: egyrészt az, hogy azóta mennyire átvették az álarcos, fegyveres nehézfiúk szerepét a számítógépes guruk. Másrészt pedig az, hogy a mai bűnözők számára nem feltétlenül a bankok a legkecsegtetőbb célpontok.

A XXI. században az adatok számítanak az új aranybányának. Napjaink gazdaságában az adatok jelentik a legértékesebb erőforrást, és mindennapi életünk során is nélkülözhetetlenek. Napjában több százszor osztunk meg személyes adatokat, legyen szó akár bankolási információkról, vásárlási szokásokról, nyaralási fotókról vagy egészségügyi adatokról. Ha bűnözők kezébe kerülnek ezek az adatok, az súlyos következményekkel járhat: elérhetővé válhatnak magánéletünkkel vagy egészségi állapotunkkal kapcsolatos intim részletek, és könnyebbé válik a személyazonosság-lopás. Az elmúlt időszak jelentős adatvédelmi incidensei – például a WannaCry, a Meltdown és a Spectre vírustámadásokból adódóak, vagy az Uber-ügy – ráébresztenek minket erre az új helyzetre.

Május 25-től, azaz mintegy száz nap múlva egész Európában erőteljes új adatvédelmi szabályokat kell alkalmazni. Már nagyon is ideje van. A jelenlegi uniós adatvédelmi szabályok 1995-ből származnak, és 23 éve még senki sem hallott a Facebookról vagy az Instagramról. A korszerűsített szabályok megfelelnek a digitális kor elvárásainak, és segítik az embereket abban, hogy visszanyerjék az ellenőrzést személyes adataik felett.

Mindenkinek joga lesz tájékoztatást kapni arról, ha adataikat jogosulatlanul megszerzik. Könnyebb lesz személyes adatokat továbbítani a szolgáltatók között. A vállalatok nem bújhatnak homályos jogi kifejezések mögé, hanem egyértelmű és érthető tájékoztatást kell nyújtaniuk arról, hogyan kezelik a személyes adatainkat. Sőt bizonyos feltételek esetén arra is jogunk lesz, hogy eltávolíttassuk a személyes információinkhoz vezető linkeket – az elfeledtetéshez való jog alapján. Végül pedig a szabályok megszegése súlyos következményekkel jár majd. Mivel a lehetséges büntetés összege akár az éves bevétel 4 százalékát is elérheti, várhatóan még az informatikai világvállalatok is inkább betartják majd a szabályokat.

A korszerűsített szabályok nem csupán az európai polgárok személyes adatainak jobb védelmére irányulnak, hanem egyúttal új lehetőségeket kínálnak a tényleges digitális egységes piac adatáramlásainak tekintetében, és nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé a vállalkozásoknak az innováció terén. Az egész EU-ra érvényes egységes szabályok bevezetése várhatóan jelentős megtakarításokat és nagyobb jogbiztonságot hoz a vállalkozásoknak, mivel nem 28 különböző szabályozás hatálya alá tartozó, széttagolt piacon kell majd helytállniuk. Emellett az új szabályok jelentős rugalmasságot biztosítanak a kis- és középvállalatok számára.

Világszinten etalonnak tekinthető adatvédelmi normákat vezetünk be. Büszke vagyok arra, hogy adatvédelmi szabályaink egyre inkább referenciaként és inspirációként szolgálnak más országok és regionális szervezetek számára saját adatvédelmi jogszabályaik megalkotása vagy módosítása során. Jelenleg tárgyalunk Japánnal és Dél-Koreával az adatvédelemről, és jó esély van arra, hogy hamarosan megállapodásra jutunk velük, ami lehetővé fogja tenni a szabad adatáramlást gazdaságaink között. Ma – és holnap – jelentős mértékben az határozza meg gazdasági jövőnket és személyes biztonságunkat, hogy hogyan kezeljük az adatokat. Jól tesszük, ha felkészülünk, komolyan véve a felmerülő kockázatokat, és élve az adódó lehetőségekkel.

Az új európai adatvédelmi szabályok mindehhez szilárd alapot biztosítanak.”

Forrás:
Felkészülés a XXI. század digitális kockázataira; Vera Jourová; Magyar Idők; 2018. január 30.