Orbán Viktor: a Modern Városok Program után jön a „középvárosok” és a falvak fejlesztése, nem terveznek változtatást az önkormányzati rendszerben

„…Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar vidék fejlesztése a nagyvárosok fejlesztése nélkül nem lehetséges.

A vidéket csak virágzó megyei jogú városokkal lehet felemelni, ha ugyanis a városok gyengék, a falvak is azok – fogalmazott.

A kormányfő jelezte, hogy a Modern városok program után nagyjából kidolgozták a “középvárosok” fejlesztési programját is, majd a “fejlesztési vonatra” rá kell kapcsolni a “falvak szerelvényét” is. A Modern városok programot jellemezve azt mondta, hogy “a mi életünkben ilyen fejlesztés még nem volt”.

A megyei jogi városok mindenkori polgármestereit méltatva megjegyezte: közülük gond nélkül összeállítható lenne akár egy kormány is. Azt kérte ugyanakkor az önkormányzati vezetőktől, csak olyan fejlesztést kérjenek, amelynek a fenntartásáról tudnak gondoskodni, hogy ne adósodjanak el. Az önkormányzati adósságkonszolidációról szólva a pénzügyi stabilitás megőrzését sürgette, mert “nem lesz többet Budán kutyavásár”.

Orbán Viktor egyúttal álhírnek, marhaságnak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a mai kormány változást tervezne az önkormányzati világban. Kijelentette: a rendszer alkotmányos fundamentumai szilárdak, nem látja okát, hogy ezekhez hozzányúljanak.

Sehol sem fognak önkormányzatot felszámolni, minden településnek lehet helyhatósága, még annak is, ahol csak négyen élnek – nyomatékosította…”

Forrás:
Nekünk Magyarország az első; Miniszterelnöki Kabinetiroda; 2018. február 8.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, területfejlesztés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to Orbán Viktor: a Modern Városok Program után jön a „középvárosok” és a falvak fejlesztése, nem terveznek változtatást az önkormányzati rendszerben

  1. Visszajelzés: Bajban a Balaton-parti települések: sok milliós hiányt szülnek az önkormányzati fejlesztéseknél az elszabadult építőipari árak | eGov Hírlevél

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.