Skip to main content
közigazgatás: magyar

Jövő csütörtöktől megint sztrájkba lépnek az önkormányzati hivatalokban

Szerző: 2018. február 11.No Comments

„…A januári után újra munkabeszüntetéssel tiltakoznak a bérhelyzetük javítása érdekében az önkormányzati dolgozók. Azonban most egy nappal hosszabb lesz a sztrájk időszaka: február 15-től február 19-ig tart a demonstráció.

Vagyis jövő csütörtöktől a kezdeményezéshez csatlakozó hivatalokban csak a legsürgősebb ügyeket intézik majd. Ugyanez lesz a helyzet pénteken, illetve a rákövetkező hét első napján is.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) előkészítésével zajló demonstráció az ötödik lesz a sorban. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati szférában dolgozók béremelésével is törődjön a kormány.

Állításuk szerint ebben a körben mintegy 200 ezer ember bére nem emelkedett tíz éve, ezért egy három éves bérfelzárkózatási program keretében 50 százalékos növelést akarják elérni. Vagy legalább az illetményalap 60 ezer forintra emelését a jelenlegi 38 650 forintról.

Az egy hónappal ezelőtti, egy nappal rövidebb demonstrációban az önkormányzati dolgozók több mint negyven százaléka vett részt. Mivel akkor nem sikerült megállapodásra kényszeríteni a kormány, most újra beszüntetik a munkát. Ígéretük szerint ez így lesz minden hónapban, amíg nem születik megállapodás…”

Forrás:
Jövő csütörtöktől megint sztrájkba lépnek a hivatalokban; mfor.hu; Baka F. Zoltán; 2018. február 11.
Lásd még: Önkormányzati sztrájk 2.0 február; Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ); 2018. január-február (szakszervezeti háttéranyagok)
Határozat képtelen volt a rendkívüli országgyűlés (Összefoglaló); Press77; 2018. február 6.