Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldön

Új uniós iránymutatás segíti a közbeszerzési eljárások átláthatóságát és hatékonyságát

Szerző: 2018. február 15.február 19th, 2018No Comments

„Az Európai Bizottság új iránymutatást tett közzé annak érdekében, hogy az uniós forrásokkal foglalkozó tagállami, regionális és helyi hatóságoknál dolgozó szakemberek könnyebben tudják az uniós finanszírozású projektek közbeszerzési eljárásainak a hatékonyságát és átláthatóságát biztosítani.

A kedden közzétett tájékoztatás szerint a dokumentum az eljárást megindító felhívás kidolgozásától és közzétételétől kezdve az ajánlatok kiválasztásán és elbírálásán át a szerződés végrehajtásáig az eljárás minden szakaszára szolgál iránymutatással. Közölték, az iránymutatás egyebek mellett megkönnyíti a kisvállalkozások számára, hogy közbeszerzési eljárásokban vegyenek részt. Az új lehetőségek sorát bővíti, hogy a szerződés odaítélésekor új szempontokat is figyelembe lehet venni annak érdekében, hogy a választás társadalmi felelősségvállalást tanúsító cégekre és innovatív, környezetbarát termékekre essen.

Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos leszögezte, kulcsfontosságú a tagállamok támogatása az uniós beruházásokhoz szükséges megbízható közbeszerzési eljárások megszervezésében ahhoz, hogy az uniós költségvetés hibáktól mentes legyen. Az unió által elköltött minden egyes euró pedig a leghatékonyabb módon, közvetlenül a lakosság javát szolgálja – húzta alá. Tájékoztatása szerint az európai strukturális és beruházási alapok több mint 450 milliárd eurót (egy euró mintegy 310 forint) áramoltatnak az EU gazdaságába a 2014-2020-as finanszírozási időszakban. A források fele esetében a beruházások közbeszerzés útján valósulnak meg.”

Forrás:
Uniós iránymutatás segíti a közbeszerzési eljárások átláthatóságát és hatékonyságát; Híradó.hu/MTI; 2018. február 13.
Public Procurement Guidance for Practitioners on avoiding the most common errors in projects funded by the European Structural and Investment Funds; Európai Bizottság; 2018. február (PDF)