Skip to main content
energiaközigazgatás: magyartechnika

Gazdaságos okosmérés: a Központi Intelligens Hálózati Mintaprojekt regionális zárórendezvényét tartották Miskolcon

Szerző: 2018. február 18.No Comments

„Már közel húszezer végpontot mérnek okosan az Északkelet-magyarországi régióban a KOM Központi Okos Mérés Zrt. Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt keretén belül. Ezzel alapozza meg az okos hálózati rendszer hazai kiépítését – derült ki a cég mai, miskolci sajtótájékoztatóján.
A cél a tervezhetőbb fogyasztás. A KOM Központi Okos Mérés Zrt. országos kiterjedésű Mintaprojekt keretében vizsgálja a hazai okos mérési hálózat kialakításának lehetőségeit, több mint 100.000 fogyasztási végpontot bevonva a villamos energia, földgáz, víz és távhő szektorból. A projekt során kiemelt szerepet kapott az Északkelet-magyarországi régió, ahol az elmúlt időszakban közel 20.000 mérési végpontot cseréltek „okos”-ra.

Molnár Gábor, a KOM Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a „Zöld jövő” záloga az okos mérés. – 2016-ban indítottuk a mintaprojektet, 2017-ben pedig országszerte végeztük a telepítést, melyet márciusra tervezünk befejezni. Ezután következik egy féléves mérési időszak szeptemberig, az ez idő alatt szerzett adatokat pedig elemezni tudjuk majd, ami segíteni fog a fejlesztésben – mondta el a vezérigazgató.

Hozzátette, a mintaprojektet kiemelt támogatás övezi a régió városai, települései, infrastruktúra-üzemeltetői részéről. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2016-ban a mintaprojekt első teszt-telepítése épp itt, a Bükk Térségi LEADER Egyesület egyik napelemes termelőegységénél valósult meg.

A régióban kialakított okos mérési rendszerben szintén fontos szerepet tölt be a Bükk Térségi LEADER Egyesület, amelynek több, mint 150 tagja közül számos település, intézmény vesz részt a programban, a napelemes rendszereinek termelés-mérésével. Ezáltal nemcsak a fogyasztás, hanem a megújuló energia is helyet kap a pilot projektben.

Északkelet-Magyarországon számos új technológiai megoldást alkalmazva, komplex módon valósítja meg a KOM Zrt. a Központi Intelligens Hálózati Mintaprojektet. Ennek eredményeként Miskolc városában az önkormányzati tulajdonú közműszolgáltatók és a KOM Zrt. összefogásával sikerült összközműves mérési modellt létrehozni, kapcsolódva a borsodi megyeszékhely okos város törekvéseihez.

Mint elhangzott, a „Smart & Green City”, azaz az „Okos és Zöld Város” elvre törekvésnek ez a mintaprojekt is elengedhetetlen része. Vécsi György, energiáért és közműszolgáltatásokért felelős polgármesteri biztos kiemelte, Miskolcon több területen is érvényesül már ez az elv, itt megemlítette a digitális és az online utastájékoztatást a tömegközlekedésben, és a most kiépülő okos mérést is. – A víz, a villamos energia és a távhő szolgáltatókkal együttműködve alakítottuk ki a mintaprojektet. Az egyik nagy előny, hogy a felhasználók webes felületen is nyomon tudják majd követni a fogyasztásukat, így az előre tervezhető és felügyelhető lesz – hangsúlyozta a polgármesteri biztos.

Miskolcon a Második és az Első, valamint a Király utcában helyeztek már el a vízfogyasztás méréséhez szükséges mellékmérőket és jeladókat. A webes felület – kozpontiokosmeres.hu – a lakosság és az intézmények számára szolgáltat információt; egy egyszerű jelentésben összefoglalva láthatják a kimutatást a fogyasztásukról. Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, nagyon örülnek, hogy részesei ennek a mintaprojektnek. – Magyarország vízkincsének megőrzését ezáltal tudjuk biztosítani: a tudatos felhasználóból pedig elégedett felhasználó válik – emelte ki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt., valamint a Nyírtávhő Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. kulcsfontosságú segítségével valósul meg a projekt.

– A Nyírségvíz Zrt. több, mint 700 otthonban váltott okosmérésre, míg a Nyírtávhő Kft.-vel a KOM Zrt. több, mint 16.000 ingatlan távfűtés- és melegvíz fogyasztásmérést vonta be az okos hálózatba – tudatta Joó László, a Nyírtávhő Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.[Minap.hu]”

—-

„A KOM Központi Okos Mérés Zrt. országos kiterjedésű Mintaprojekt keretében vizsgálja a hazai okos mérési hálózat kialakításának lehetőségeit több, mint 100 ezer fogyasztási végpontot bevonva a villamos energia, földgáz, víz és távhő szektorból. A projekt során kiemelt szerepet kapott az Északkelet-magyarországi régió, ahol az elmúlt időszakban közel 20 ezer mérési végpontot cseréltek okosra.

Példa lehet a Nyírtávhő Kft.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a Nyírtávhő kft. és a Nyírségvíz Zrt. vett részt a mintaprojektben. A távhőszolgáltató 80 millió forintból korszerűsítette a rendszerét. Joó László ügyvezető elmondta, a távhőszolgáltatásban országosan egyedüliként Nyíregyházán 16 ezer lakásba szereltek be az okosméréshez szükséges adatgyűjtőket. A rendszert már több mint egy éve működtetik, a legutóbbi elszámolást már ezzel végezték.

Jeladós mérők a Nyírségvíz Zrt.-nél
A Nyírségvíz Zrt. is örült annak, hogy a megyeszékhely önkormányzatának pályázatával részt vehettek a fejlesztési programban. Szabó Istvánné vezérigazgató arról számolt be, hogy Nyíregyházán a 34 ezer mellékvízmérős lakásból már 18 ezerben távleolvasás működik, most ezek közül közel 900-at tudtak kétoldalú kommunikációra alkalmas jeladóval ellátni, így a felhasználók is tudják követni fogyasztásukat. A Nyírségvíz Zrt. folytatni szeretné az okosmérős fejlesztéseket nem csak a lakossági, hanem az önkormányzati intézményekben is, ezzel segítve a takarékos és ésszerű vízfelhasználást.[Nyíregyháza.hu]”

Forrás:
A „Zöld jövő” záloga – Bemutatták a régió okos mérésének mintaprojektjét; Minap.hu; 2018. február 14-15.
Gazdaságos okosmérés – regionális zárórendezvény Miskolcon; Szoboszlai Tibor; Nyíregyháza.hu; 2018. február 15.