Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az un. „egyszer elég” elv jegyében elfogadták az adminisztratív terhek enyhítéséről szóló törvényt Szlovákiában

Szerző: 2018. február 25.No Comments

„A fizikai és jogi személyek adminisztratív terheinek csökkentése, valamint a hatalmi szervek kötelezése arra, hogy gyűjtse és használja a közigazgatás információs rendszerében nyilvántartott adatokat – ezek a fő céljai annak a törvényjavaslatnak, amelyet Peter Pellegrini, a beruházásokért és informatizációért felelős kormányfőhelyettes hivatala terjesztett elő, és amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

A törvényjavaslat az ún. „egyszer elég” elvből indul ki, amelynek lényege, hogy a hivatal összegyűjti és fokozatosan kiegészíti azokat az adatokat, amelyekhez van hozzáférése, ezáltal pedig a polgároknak nem kell ugyanezt még egyszer dokumentálniuk.

„Már novemberben, mikor ezt a törvényt bemutattuk, háborút hirdettünk a bürokrácia ellen Szlovákiában” – jelentette ki Pellegrini. „Felmentjük az embereket a különféle iratok leadása alól, amelyekre lassan minden lépésben szükségük van, ha valamit változtatni akarnak az életükben vagy a vállalkozásukban” – magyarázta a törvény célját a kormányfő-helyettes.

Pellegrini hivatalának kommunikációs osztálya közölte, hogy a jogszabály, amely csökkentené az adminisztrációs terheket a közigazgatás információs rendszereinek felhasználásával, 167 törvény, 68 rendelet, 8 intézkedés és 12 kormányrendelet megváltoztatását hozza magával, amelyek arról szólnak, hogy a polgároknak és a vállalkozóknak az említett iratokat le kell adniuk nyomtatott formában.

Az információs rendszerek közé a jogi személyek és vállalkozók, illetve a hatalmi szervek nyilvántartása tartozik, valamint az ingatlan-nyilvántartási rendszer és a bűnügyi nyilvántartás. A törvény 2018. július 1-jén lép érvénybe.”

Forrás:
Elfogadták az adminisztratív terhek enyhítéséről szóló törvényt; Bumm.sk; 2018. február 21.