Skip to main content
egészségügyInternetközigazgatás: magyartársadalomtávközlés

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Idősügyi Infokommunikációs Program

Szerző: 2018. március 5.No Comments

„Az Idősügyi Infokommunikációs Program sikeres pilot időszakát követően a Kormány 2017. év eleji határozatában döntött a program közel 480 hátrányos helyzetű településre történő kiterjesztéséről. A program megvalósításáért a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős, aki a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) közreműködésével gondoskodik az idősek informatikai eszközeinek beszerzéséről és a projekt technikai feltételeinek biztosításáról.

A projekt szponzora, Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos által ismertetett országos felmérés szerint a digitális eszközök elsősorban az idősek magányérzetének csökkentéséhez, az ellenük irányuló bűncselekmények megelőzéséhez és az egészségük megőrzéséhez járulhatnak hozzá.

A program 5000 szociálisan hátrányos helyzetű, egyedül élő, valamint egészségkárosodott idős számára biztosít laptopot ingyenes internetszolgáltatással. Az eszközök használatát közel 1000 segítő mutatja be a célcsoportnak és napi szinten tartja velük a kapcsolatot. A KIFÜ a megvalósításhoz szükséges beszerzések lebonyolítását 1 322 910 020 Ft forrás felhasználásával végzi.

Első körben 5000 laptop, valamint a hozzátartozó hangfalak és egerek beszerzésére és leszállítására került sor 2017. december 15-ig. A laptopokhoz ez év március 15-ig minden idős számára saját, önálló mobilinternetelőfizetést is biztosít a KIFÜ.

Szintén a projekt elemeként 110 db hordozható szívdiagnosztikai eszköz beszerzése valósult meg, amelyek a program helyi koordinációs feladatait ellátó településközpontokra kerültek leszállításra. Az EKG eszközök képesek gyors, alapvető kardiológiai ellenőrzést végezni, amellyel előre felismerhetővé és megelőzhetővé válnak a szívet vagy keringést érintő megbetegedések. Az eszköz több tízezer időshöz is eljuthat, így növelve a kardiológiai megbetegedések pozitív kimenetelét.

Az év elején lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként 2018 márciusában 1000 db aktivitást figyelő, vészjelző karperecet is kapnak a programban érintett idős személyek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közreműködésével.

Az eszközök biztosításán túl a Kormány kiemelt hangsúlyt fektet az idős emberek képzésére is. A Digitális Jólét Koordinációs Központ szervezésében idén százezer 65 év feletti személy szerezhet számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket vagy mélyítheti el tudását tizenkétszer kétórás időkeretben. Az 1,2 milliárd forintos kormányzati forrásból finanszírozott képzéseken az ország különböző pontjain élő idősek 2018. december 31-ig vehetnek részt.”

Forrás:
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Idősügyi Infokommunikációs Program; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2018. március 1.