Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Az IVSZ üdvözli Európa első Digitális Agrárstratégiáját

Szerző: 2018. március 10.No Comments

„Az IKT szektor számára az infrastrukturális fejlesztések és az oktatás terén kiemelkedő üzleti lehetőséget jelent a napokban bejelentett Digitális Agrárstratégia. Az implementációhoz rendelt források elérhetik a tízmilliárdos nagyságrendet is.

2018. március 5-én Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos bejelentették, hogy a Digitális Agrárstratégia szakmai tervezete társadalmi egyeztetésre, majd késő tavasszal a kormány elé kerül.

Az IVSZ üdvözli a bejelentést, hiszen a stratégia sikeres implementációjával egy hagyományosan erős gazdasági ágazatban rejlő jelentős potenciál kiaknázására nyílik lehetőség. Az ágazat digitalizációja révén 3-5 éves távlatban mintegy 300 milliárddal növekedhet a magyar mezőgazdaság teljesítménye.

A Digitális Agrárstartégia megvalósításához szükséges forrásokat késő tavasszal, a kormány-előterjesztéssel együtt hozzák nyilvánosságra, de a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos becslései szerint ez elérheti a tízmilliárdos nagyságrendet is.

Az IKT szektor számára kiemelkedő üzleti lehetőséget jelent a stratégia implementációja, hiszen az agrárium infrastrukturális IT beruházásain túl kiemelt hangsúlyt kap a gazdák digitális kompetenciáinak fejlesztése is, képzéseken, oktatási programokon keresztül. Fazekas Sándor elmondta, tárcája azon dolgozik, hogy az uniós agrárstratégia a 2020 utáni időszakban is hangsúlyt fektessen az agrárium digitalizációjára – például képzési támogatások formájában, szaktanácsadási rendszerrel.

Az IVSZ 2016 nyarára készítette el a Digitális Agrárstratégia (DAS) első verzióját. A kormányzat felkarolta a kezdeményezést, s a Digitális Jólét Program 2.0-ba integrálta, alapos részletességgel elmélyítve a dokumentumot. A héten bejelentett DAS-ról kijelenthető, hogy olyan átfogó és szakmai mélységű stratégia, melyhez fogható még sehol nem készült az öreg kontinensen. A DAS szakmai tervezetének összefoglalója itt érhető el.

Deutsch Tamás, miniszterelnöki biztos a DAS bejelentése alkalmával köszönetet mondott a szakmai előkészítésben részt vevő szervezeteknek és szakértőknek.

Az IVSZ büszke arra, hogy a Digitális Oktatási Stratégia megalapozása után egy újabb gazdasági ágazat mélyreható digitális átalakulásának szakmai katalizátora és előkészítője lehetett. A szövetség elkötelezett a gazdaság valamennyi ágazata digitalizációjának előre mozdítása tekintetében, mert csak így biztosítható hazánk felzárkózása és versenyképességének fokozása.”

Forrás:
Elkészült az EU első Digitális Agrárstratégiája; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2018. március 8.