Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Digitális diktafonok és beszédfelismerő szoftverek lesznek a tárgyalótermekben

Szerző: 2018. március 10.No Comments

„Digitális diktafonok veszik át a tárgyalótermekben a korábban használt kazettás magnók helyét, a jegyzőkönyvvezetést pedig hamarosan beszédfelismerő szoftverek segítik majd a bíróságokon. Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint az utóbbi időben jelentős infrastruktúra-fejlesztés zajlott: új szervereket, munkaállomásokat szereztek be, és idén minden bíróságon kialakítanak távmeghallgatásra alkalmas helyiségeket.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően eltűnnek a kazettás magnók a tárgyalótermekből. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavaly indította el digitálisdiktafon-beszerzési programját, amelynek köszönhetően mára az ország minden részén lecserélhetővé váltak az elavult hangrögzítő készülékek – tudtuk meg a szervezettől.

Figyelemre méltó adat, hogy a bíróságokon több mint 15 ezer munkaállomás (notebook, asztali számítógép és úgynevezett vékonykliens) üzemel, ezeket 639 fizikai szerver és több mint 1000 hálózati eszköz egészíti ki, és teszi egy egységes, 155 épületet összekötő rendszerré. A technika gyors fejlődése és a gépek elhasználódása állandó kihívást jelent, de az OBH adatai szerint 2011 óta folyamatosan javultak az avultsági mutatók: tavaly például 1800 munkaállomást és 700 monitort cseréltek le, ezzel párhuzamosan központi és országos sávszélesség-bővítés indult, valamint új hálózati berendezésekkel és nagy teljesítményű szerverekkel javítottak a munkakörülményeken.

A digitális diktafonok mellett a határozatok és a jegyzőkönyvek írásba foglalási kötelezettségére vonatkozó határidők betartását a jövőben beszédleíró programok segítik majd. Ezek a diktáló beszédét azonnal szerkeszthető szöveggé alakítják át. Az új rendszer tesztelése 2016-ban kezdődött két szoftver versenyeztetésével. Ezek a különböző szakszavak, rövidítések, arab, római és tört számok rögzítésére is képesek. A tesztidőszak 2017 végén zárult le, idén 726 alkalmazás beszerzése várható a bíróságok saját költségvetési forrásainak terhére.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az OBH 2015 elején megkezdte a távoli munkavégzéshez szükséges hardver- és szoftverkörnyezet kialakítását. Ez egy virtuális munkaállomás létrehozását jelentette, amelyen keresztül mára minden internetkapcsolattal és a használathoz jogosultsággal rendelkező felhasználó könnyűszerrel elérheti a bírósági rendszereket. Így szükség szerint otthonról, de akár nyaralás közben is dolgozhatnak a bíróságok munkatársai.

Az ügyfelek szempontjából a legjelentősebb változás azonban alighanem a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás országos szintű bevezetése. Az OBH csatlakozott a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Viki projektjéhez. A társaság első körben 72 bírósági végpontot alakít ki az év végéig. A gyakorlatban ez 72 olyan tárgyalótermet jelent, ahol a tanút vagy a vádlottat a távollétében is meg lehet hallgatni. Ennek akkor van jelentősége, ha például valaki Sopronban lakik, de az őt is érintő eljárást a Miskolci Törvényszéken folytatják le – a távmeghallgatással az utazás és az utazási költségtérítés nem csekély összege egyaránt megtakarítható.

A Viki mellett az OBH belső, Via video projektjének részeként további 112 tárgyalótermet szerelnek fel távmeghallgatási eszközökkel 2018-ban. Így minden bíróságon lesz egy olyan tárgyalóterem, amelyben a távmeghallgatások lebonyolíthatók. Az OBH végső célja azonban ezen is túlmutat: a szervezet azt akarja, hogy valamennyi bíróság valamennyi tárgyalóterme fel legyen szerelve olyan eszközökkel, amelyek alkalmasak videó- vagy hangfelvétel rögzítésére és továbbítására.”

Forrás:
Nyugdíjazzák a bíróságok a kazettás magnót; Nagy Áron; Magyar Idők; 2018. március 6.