Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalom

A héten olvastuk: szoftverrobotok, robotic process automation (RPA), mesterséges intelligencia a digitális szervezetben – 2018. március 12.

Szerző: 2018. március 12.No Comments

Az UiPath cég 100 mérnököt vesz fel
A cikk indiai szemszögből íródott. Az UiPath cég, a robotic process automation (RPA), azaz a szoftverrobotok területén vezető szerepet játszó román cég napjainkban vont be tetemes mennyiségű tőkét a további fejlődéséhez (Lásd Hírlevél: Régiónk új informatikai sikercége a szoftverrobotokat (robotic process automation, RPA) fejlesztő román UiPath). Erre támaszkodva bővítik a tevékenységüket. Jelenleg 700 ügyfelük van Indiában, egy évvel ezelőtt ez a szám 100 volt. 2021-re a becslések szerint 200 ezer állás lesz a szoftverrobotokkal kapcsolatos területeken Indiában.
Robotics process firm UiPath to hire 100 engineers; Business Line (The Hindu)

A robotic process automation (RPA) mint az intelligens folyamatautomatizálás része
A szoftverrobotok az intelligens folyamatautomatizálás (intelligent process automation – IPA) eszközkészletének többi elemével alkalmazva fejtik legjobban a hatásukat.
Robotic Process Automation: A Critical Part of Automating, Orchestrating, and Optimizing the Modern Workplace; Digital Workflow Learning and News

Hogyan lehet automatizálni a dolgozói beilleszkedést (onboarding)?
A robotic process automation (RPA) alkalmazása a HR, személyzeti ügyek területén.
Automation for Employee Onboarding; AutomationEdge

Miért nem alkalmazzák a vállalati működésben a mesterséges intelligenciát?
Az MIT Sloan Management Review’s 2017 Artificial Intelligence Global Executive Study and Research Project-je szerint megkérdezett vezetők 85 százaléka értékelte úgy, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása segítené cége tevékenységét. Ennek ellenére csak a 20 százalékuk alkalmazza vállalata tevékenységében. A Cisco adatügyi igazgatója azt a veszi végig röviden, hogy hogyan lehet ezen változtatni.
Five Changes That Prepare Your Company For AI Success; Forbes

A vállalatirányítás és autonóm, intelligens algoritmusok
A mesterséges intelligenciát használó szervezetben előbb-utóbb eljön az az idő, amikor autonóm működésű algoritmusokat használnak. Ez azt jelenti, hogy gépi intelligencia döntési helyzetbe kerül. Pontosan ugyanúgy, ahogy egy vállalati vezetőknek döntési joga van – a vállalatot irányító menedzser által megszabott módon. A cikk ennek négy lehetséges modelljét veszi végig.
Four Autonomous AI Models For Business Management; AI Business

A mesterséges intelligencia alkalmazásai az IT szolgáltatásmenedzsment (ITSM) területén
The rise of artificial intelligence in business and society; Information Age