Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Csongrádban nem marad okmányiroda

Szerző: 2018. március 17.No Comments

„Március végére kormányablakká alakítják a sándorfalvi okmányirodát is, így Csongrád megye valamennyi ilyen hivatala modern integrált ügyfélközponttá válik – közölte a Rádió Orienten Juhász Tünde. A Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta: 2018 elején két kormányablakukban is nyitott ügyfélszolgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Csongrád megye Magyarország déli határmegyéje, meghatározó jelentőségű átkelőhely, Európa kapuja – jelentette ki Juhász Tünde, aki hozzátette: közepes nagyságú, a több mint 400 ezres lakossága hatvan településen él. Tudományos világ jelenléte is erős, hacsak arra gondolunk, hogy a lézerkutató központ hamarosan Szeged határában nyitja meg kapuit.

A szakember kiemelte: a munkanélküliségi mutatók jól alakulnak, ma már mindössze 2-3% között van az álláskeresők száma. Ez azt jelenti, hogy aki el akar helyezkedni, az talál is munkát. Emellett szinte minden területen munkaerőhiánnyal küzdenek. A déli járások elmondhatják, hogy a Vajdaságból érkeznek határon túli munkavállalók, de ezzel párhuzamosan legalább ekkora elszívó hatás figyelhető meg a Makói járásban, ahonnan Romániába várják a magyarországi munkavállalókat. Igyekeznek uniós és hazai forrással támogatni elsősorban a kis- és középvállalkozókat, hogy minél több munkaerőt tudjanak minél magasabb bérért lekötni.

Megfigyelhető, hogy a megyében működő nagyvállalatok még erősebbek lettek az elmúlt években. A Pick Zrt. komoly fejlesztéseket hajtott végre Szegeden, de legalább ilyen fontos a hódmezővásárhelyi porcelángyár, illetve a makói gumigyár. Általánosságban elmondható, hogy a versenyképes vállalatoknál emelkedik a foglalkoztatotti létszám – foglalta össze a kormánymegbízott.

Csongrád megye sokat nyert azzal, hogy az autópálya leért egészen a román határig. Heteken belül átadásra kerül a Szegedet Debrecennel összekötő 47-es út, illetve ennek a teljes gyűrűvé formálása is megvalósul az év végére. Megújult a Szeged–Baja összekötő út, biztonságosabb, szélesebb lett, és elmondható, hogy jó állapotban vannak a megyei utak is. A Szeged– Hódmezővásárhely közötti gyorsvasút elkészülte a jövő év végére várható. Nagy szükség van rá, mert több tízezer ember ingázik a két város között munkavállalás, illetve tanulás céljából – mondta el a fejlesztésekkel kapcsolatban Juhász Tünde.

A 2015-ben a több százezer átvonuló migráns napirendre hozta a határvédelem és a haza védelmének kérdését. A honvédelmi és rendvédelmi szervek „emberfeletti munkával” őrzik és vigyázzák a rendet, 2015-höz képest ma már sokkal csendesebb és békésebb időszakot élünk. Az ideiglenes biztonsági határzár kiépítése, a röszkei tranzitzóna működtetése olyan megnyugvásra ad okot, hogy a megye és ország lakónak nincs félnivalója. Természetesen a hivatalos átkelőhelyeken a belépésnek semmi akadálya nincs, napi szinten jönnek a munkavállalók a Vajdaságból dolgozni, hátrányt nem jelent, hogy egy határátkelőhelyen vezet át az útjuk – tudtuk a Rádió Orient vendégétől.

Összesen 11 kormányablak működik a megyében, minden járásközpontban egy, Szegeden azonban az ügyfelek magas száma miatt három is található. A kettős állampolgárok személyes ügyintézése a Mórahalmi járásban indokolja azt, hogy az eredetileg hét munkaállomásos kormányablak olyan helyre költözzön el, ahol 14 munkaállomás várja majd az ügyfeleket, és itt egy NAV-kirendeltség is helyet kap.

A ciklus végére a megye minden okmányirodájából kormányablak lesz, egyetlen van még a Sándorfalván, amely március végétől szintén kormányablakként várja az ügyfeleket.

Két kiemelt járási hivatal működik a megyében, a Szegedi járást a Tisza egyik oldalán, a Hódmezővásárhelyi járást a másik oldalán erősítették meg. Hódmezővásárhely agrárigazgatási központ lett, Szeged pedig a műszaki biztonság és mérésügyi feladatokat látja el több megyére kiterjedő illetékességgel. Jelenleg 54 épületben működik a kormányhivatal, ezek mind megfelelnek a mai kor követelményeinek.

Az elmúlt 4-5 év lehetőséget teremtett közel 30 épületet energetikai felújítására, és az akadálymentesítéssel is viszonylag jól állnak, valamint megújultak az informatikai munkaeszközök is.

További feladat még az elektronikus közigazgatás fejlesztése, az a cél, hogy minél több elektronikusan elintézhető ügy legyen, illetve a különböző szervezetek nyilvántartásainak az összehangolása várat magára – mondta el Juhász Tünde.

Csongrád megyében jól halad az önkéntes tartalékos állomány szervezése, amely nem a kormányhivatalokhoz tartozik, de mégis jelentős szerepet vállalnak a toborzásban. Juhász Tünde elsők között lépett be az önkéntes tartalékos szolgálatba, mert úgy véli, hogy a 2015-ös események után egy állami tisztviselőnek ilyenképpen is példát kell mutatnia. Speciális helyzetben vannak, mert nagyon magas a katonai jelenlét a megyében. Az a többletmunka, amit a katonaság végez, megkívánja, hogy a háttérben legyenek olyan civilek, akik segítik a munkájukat. Attól senkinek nem kell tartania, hogy olyan feladatra kérik, amelyre nem képes – zárta a beszélgetést Juhász Tünde kormánymegbízott.”

Forrás:
Juhász Tünde: Csongrádban nem marad okmányiroda; OrientPress; 2018. március 12.