Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Megalakult a nyugdíjas informatikusok szövetkezete

Szerző: 2018. március 18.No Comments

„Az IT-munkaerőhiány enyhítése a célja az első hazai, frissen alakult közérdekű nyugdíjas szövetkezetnek, ahol az informatikai szaktudással rendelkező nyugdíjas szakembereket szeretnék visszahozni az aktív munkaerőpiacra.

Már senki sem meri megbecsülni, hány informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. A kiinduló pontnak számító IVSZ-es becslés még 2015-ben készült, akkor 22 ezer betöltetlen informatika állásról volt szó. A piac és a szakmai szereplők sok mindennel próbálkoznak az elmúlt években a hiány enyhítésére: megindultak a féléves, éves átképző IT-tanfolyamok, pályaorientációs kampányok; növelték a hallgatói létszámot az egyetemi képzésben és növekedtek a fizetések is a szektorban.

Szövetkezetek alakulnak
Most egy újabb réteg bevonásával próbálja a szakma enyhíteni a munkaerőhiányt: a nyugdíjasok csoportjával. Egy tavalyi törvényváltozás lehetővé tette, hogy közérdekű nyugdíjas szövetkezetek jöjjenek létre. A szövetkezet kedvezményes adózási feltételekkel biztosít munkát tagjainak és közvetít munkaerőt a cégeknek.

Magyarországon a nyugdíjasok 2,4 százaléka dolgozik, az európai átlag 5 százalék, míg a németeknél ez az arány 11 százalék. Az érdeklődést növelheti, hogy a magyar átlagnyugdíj 112 ezer forint – igaz, az IT-szakmából visszavonultak járadéka az átlagnál magasabb.

Két és fél millió nyugdíjas
A KSH 2017-ben 2,6 millió nyugdíjast tartott nyilván hazánkban, vagyis a lakosság 26,9 százaléka már visszavonult. Ugyancsak a KHS adatai szerint 960 ezer ember él hazánkban, aki 63 és 70 év közötti. A 64 és 68 év közötti nyugdíjasokból 616 ezer főt tartanak számon. Továbbá 200 ezer olyan nő van, aki kedvezményes nyugdíjban részesül. Ez a korosztály a leginkább érdekelt a nyugdíj melletti munkavégzésben.

Szellemi munkát keresnek
Az ITSeniors alapítója, Dedinszky Ferenc szerint széles körű tevékenységet terveznek lefedni az idén januárban alapított egyesülettel, legyen az adatrögzítés, tesztelés, információs rendszerek biztonságának vizsgálata vagy az adatvédelmi szempontok szerinti megfelelőség ellenőrzése. Elsősorban informatikai feladatokat keresnek, de nem zárkóznak el az egyéb szellemi munkáktól sem. Úgy vélik, kár lenne az idősebb informatikusok szakértelmét, tapasztalatát nem felhasználni és kamatoztatni. Ahogy az érdeklődő cégekkel alakulnak a tárgyalások, úgy nő folyamatosan a szövetkezet létszáma: 12 taggal indultak, most 22-nél tartanak. A tervük az, hogy egy minimális állandó taglétszámot, az 50-et elérjék.

A szövetkezeten keresztüli munkavégzés mindkét félnek előnyös anyagi, biztonsági és minőségi szempontból. Az állam biztosította kedvezményes adózás mellett a szövetkezet ellenőrzi a tagok részére kínált munkakörülményeket, és garanciát vállal a cégek felé, hogy az elvárt feladatokat elvégzik – ha az egyik munkavállaló egészségi vagy más okból visszaadná a feladatot, egy másik tag veszi át.

A cégek nem szívesen foglalkoztatják az idősebb generációt, de ha egy szövetkezettel kötnek szerződést, amely garanciát ad a munka elvégzésére, már lebomlanak a falak, megtörik az ellenállás. Az ITSeniors a nemzetközi piacon is keres munkát, hiszen a szellemi munkavégzésnek nincsenek földrajzi korlátai.”

Forrás:
„Régi motorosokat” új munkahelyekre!; Vass Enikő; 2018.március 16.
IT-Seniors Szellemi Dolgozók Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezete