Skip to main content
közigazgatás: magyar

További három településen létesül kormányablak (integrált ügyfélközpont) Bács-Kiskun megyében

Szerző: 2018. március 18.No Comments

„Az eddigi 15 helyszín mellett további három településen létesül kormányablak Bács-Kiskun megyében – közölte Kovács Ernő. A Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott a Rádió Orienten elmondta: Soltvadkerten és Kecelen március végére, Lajosmizsén pedig jövő év elejére készülhet el az integrált ügyfélközpont. Bács-Kiskun az ország legnagyobb megyéje, melyben nagyon sokan élnek mezőgazdaságból, közülük pedig számosan pályázatok segítségével valósíthatják meg kitűzött céljaikat, terveiket – mondta el Kovács Ernő. A kormánymegbízott hozzátette: elsősorban a Mercedes gyárnak köszönhetően az ipar is sokat erősödött, Kecskemét és környéke egyre több munkavállalót és beszállítót vonz.

Jelentősen javulnak a foglalkoztatási adatok a megyében – emelte ki a szakember, rámutatva, hogy a térségben a legalacsonyabb munkanélküliség Baján van (4,1%), de Kiskunfélegyháza és környéke is kiválóan teljesít (4-5%). A leghátrányosabb helyzetben a Jánoshalmi járás van, ahol a munkanélküliség korábban 30% fölött volt, és még mindig meghaladja a 10%-ot. Azonban a jó idő beköszöntével megjelenik az idénymunka, amely sok embernek jelent megélhetést. A közmunkaprogramban résztvevők száma is folyamatosan csökken, de vannak területek, ahol még mindig nagy jelentősége van, mint például az említett Jánoshalmi járásban. Az önkormányzatok, a vízügy, az erdészet partner a közmunkaprogramban – tette hozzá. Bács-Kiskunban ugyanakkor sok betöltetlen álláshely is van, mert sok területen nincs megfelelő szakember. Ezért szerveznek képzéseket és arra biztatják az embereket, hogy tanuljanak meg még egy szakmát.

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy a térségen óriási forgalommal ível át az autópálya. Emellett felújították az 55-ös utat Baja és Szeged között, amely „ugyan nem autópálya, de széles és mellette biztonságos kerékpárút is halad”. Elmondta továbbá, hogy a 8-as útnak egy elkerülő szakasza fog megépülni Nagykőrös és Kecskemét között, így nemcsak az utazásra fordított idő fog lecsökkenni, hanem sokkal biztonságosabb is lesz a közlekedés.

A szerb határon óriási beruházások folytak, a kormányhivataloknak, önkormányzatoknak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy ilyen gyorsan elkészült a kerítés, és hatékonyan tud működni. Köszönet jár mindenkinek, akik naponta szolgálatba mennek védeni a határt – hangsúlyozta Kovács Ernő.

A megye 11 járásában összesen 15 kormányablak működik, ezeknek az elhelyezkedését úgy választották ki, hogy mindenki a legkönnyebben eljuthasson az ügyeit intézni. Kiskunhalas és Tompa között ugyan nem túl nagy a távolság, de a határon túli magyarokra gondolva nyitották a kormányablakot a határmenti városban. Az adatok szerint a járások lélekszámának megfelelő ügyfél keresi fel a kormányablakokat. Most már közel 1600 ügytípust intéznek, és a kialakult bizalom miatt – csaknem 100%-os az ügyfél-elégedettség – nagyon sokan fordulnak különböző banki kérdésekkel is hozzájuk. A kormányablak ügyintézője ilyen esetekben is tud tájékoztatást adni – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége.

Bács-Kiskun megyének vannak olyan térségei, ahol jelenleg nagy forgalmú okmányirodák működnek, melyeket fejlesztenek. Kecelen és Soltvadkerten már március végén, Lajosmizsén pedig a következő év elején nyílhat kormányablak. Ahol a növekvő ügyfélforgalom megkívánta, ott új NAV-kirendeltségeket is nyitottak. Jelenleg nem tartanak nyitva minden munkanapon, de ha lesz rá igény, akkor a nyitvatartást az ügyfelek igényeihez igazítják.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően minden kormányhivatalban méltó körülmények között dolgozhatnak a munkatársak: korszerű, energiahatékony fejlesztések történtek, mint a szigetelés, nyílászárócsere, napelemek felszerelése, természetesen ezek a befektetések a későbbiekben megtakarítások lesznek. A megyében több mint kétezer kiváló szakember dolgozik, köztük sokan több évtizedes államigazgatási, önkormányzati gyakorlattal rendelkeznek. A még gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálás érdekében folyamatosan képezik a kormányablakok dolgozóit. Nagyon sokat tettek 2010 óta a hatékonyság érdekében, a gazdaságossági szempontok mentén pedig a több mint 200 vezető számát 126-ra redukálták. „Ők is kiváló szakemberek, és szerencsére többségük maradt az alacsonyabb beosztásban is.” Azóta az államigazgatásban végrehajtott bérrendezésnek köszönhetően azonban már többet keresnek, mint korábban vezetőként – zárta a beszélgetést Kovács Ernő kormánymegbízott.”

Forrás:
Két kormányablak nyílik még márciusban Bács-Kiskunban; OrientPress; 2018. március 14.