Az adattudománnyal foglalkozó amerikai Cloudera 3 milliárd forintból bővíti magyarországi irodáját

„A befektetésekért folytatott versenyben a digitális környezet kialakítása lesz a legfontosabb tényező, a jól képzett pályakezdők itthon tartásában pedig a technológiai beruházásoknak lesz kulcsszerepük – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Cloudera szoftverfejlesztő cég beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés példátlan módon felgyorsult, ezért a döntéshozóknak követniük kell a digitális forradalomként emlegetett folyamatot. A miniszter ismertette, az adatelemzéssel foglalkozó amerikai Cloudera 3 milliárd forintból bővíti magyarországi irodáját, ezzel a világon a második legnagyobb fejlesztő központját hozza létre itt. A beruházásnak köszönhetően 1100 négyzetméterrel nő a budapesti iroda és 250 új munkahely létesül 2019 végéig, ezért a kormány 605 millió forinttal támogatja a bővítést – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a Cloudera bővítése magyar egyetemi együttműködéssel valósul meg, a kormány stratégiai gazdasági szereplőnek tekinti a fiatalokra építő szoftverfejlesztő vállalatokat. Szijjártó Péter sikertörténetnek nevezte az Egyesült Államokkal folytatott gazdasági együttműködést, jelezve, hogy 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer munkahelyet működtet Magyarországon.

Tom Reilly, a Cloudera vezérigazgatója felidézte, hogy egy amerikai gazdasági magazin szerint a világgazdaságot ma már nem az olaj, hanem a technológiai tudás határozza meg. Hozzátette, hogy a mindennapokban használt eszközök világméretű hálózatba kapcsolódva hatalmas adatmennyiséget hoznak létre, ezek elemzésével pedig új piaci igények ismerhetők fel, és korában nem létező szolgáltatások jöhetnek létre.

Sógor Áron, a Cloudera Hungary igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyre inkább érdemes befektetni, és reményét fejezte ki, hogy a bővülő iroda a technológiai fejlődés meghatározó vezetőit fogja képezni. A fejlesztést mérföldkőnek nevezte a cég történetében, hozzátéve, hogy a Cloudera nagy hangsúlyt fektet a tehetségek felkutatására.

Hollik István országgyűlési képviselő (KDNP) kijelentette: a kormány azt szeretné elérni, hogy az ide érkező befektetők a gazdasági és jogi környezetnek köszönhetően a lehetőségek országát lássák Magyarországban. A képviselőjelölt az országgyűlési választások egyik legnagyobb tétjének azt nevezte, hogy sikerül-e ezt a vonzerőt megőrizni, hiszen – fogalmazott – a beruházásokon a munkahelyek jövője múlhat.”

Forrás:
A digitális környezet lesz a legfontosabb versenyképességi tényező; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2018. március 27.
Lásd még: Cloudera; Wkikpédia

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.