Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

A közgyűjtemények digitális átállása

Szerző: 2018. április 1.No Comments

„A kormány elfogadta a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósításához szükséges intézkedések akciótervét. Ennek megfelelően a stratégia megvalósításának első ütemében, 2021-ig több mint 15 milliárd forint költségvetési támogatás segíti a közgyűjtemények digitális átállását: a digitalizált tartalmak széleskörű felhasználását.
A fejlesztés múzeumi, könyvtári, levéltári és audiovizuális területeken ütemezett forrásbiztosítással segíti elő a digitalizált tartalmak előállítását és felhasználóbarát szolgáltatását. A szükséges infrastrukturális fejlesztések során kiemelt hangsúlyt helyez az audiovizuális gyűjtemények hosszú távú megőrzésnek feladataira.

A stratégiának megfelelően az egyes közgyűjtemények a jövőben egységes koncepció mentén, az állampolgárok igényeinek megfelelően, a köznevelés, a tudományos kutatás, az egész életen át tartó tanulás és a szórakozás igényeit figyelembe véve, tematikusan összekapcsolt tartalomszolgáltatást biztosítanak. A digitális átállásnak nemcsak a nagy országos intézmények, hanem – fenntartótól függetlenül – valamennyi közgyűjtemény is részese lesz.

A kormánydöntés alapján felgyorsul az a jogi előkészítő munka is, amely a közgyűjteményekben őrzött kulturális tartalmak minél teljesebb körű digitális hozzáférését és kiemelten oktatási célú felhasználását segíti elő.”

Forrás:
A közgyűjtemények digitális átállása; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2018. március 31.