Skip to main content
energiainformatikaközigazgatás: magyartechnika

Békéscsabán is tankolhatnak az elektromos autók

Szerző: 2018. április 1.No Comments

„ A Nemzeti Közművek Békéscsabán, az Andrássy úton átadta utcai nyilvános, elektromos autó töltőberendezését. A Nemzeti Közművek stratégiai célként kezeli az elektromobilitás megvalósításának elősegítését. A villamos energiát használó gépjárművek fokozatos terjedésével párhuzamosan nő a töltőállomások iránti igény is. A társaságcsoport egyik célkitűzése az, hogy az elektromos gépjárművek számára biztosítsa az országos átjárhatóságot és ezzel együtt fellendítse a hazai elektromos autózást.

A Nemzeti Közművek a hazai elektromobilitás egyik meghatározó szereplőjévé kíván válni. A települések önkormányzataival együttműködésben hamarosan egy az egész országot lefedő hálózat jöhet létre. „Az új töltők telepítésénél a települések sajátosságait és igényeit vesszük figyelembe. A következő időszakban folytatódik az elektromos gépjárművek töltésére alkalmas berendezések telepítése a régióban.” – mondta Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. igazgatója a békéscsabai átadáson. A Nemzeti Közművek nyilvános töltőberendezését 2018. januárban telepítette Békéscsabán, az Andrássy úton lévő az ügyfélszolgálati iroda előtt.

A két hónapos teszt üzemmód bizonyította, hogy a minden elektromos gépkocsi töltésére alkalmas 2x22kW AC berendezés jól vizsgázott. A publikus töltőt bárki díjmentesen használhatja, csupán csatlakoztatni kell az állomáshoz a jármű kábelét, azonnal elkezdődik a töltés. Az elektromos „tankolás” a nap 24 órájában igénybe vehető.

A Nemzeti Közművek saját társaságainál is törekszik az e-mobilitás szolgáltatás minél szélesebb körű terjesztésére. Az NKM Áramszolgáltató Zrt. ebben az évben kezdi el elektromos autókra cserélni saját gépjárműflottáját. A Nemzeti Közművek saját telephelyein is biztosítja az elektromos autók töltését: a budapesti, szegedi és békéscsabai irodaházaknál akár a munkatársak, akár a vendégek is használhatják az elhelyezett fali töltőket.

A Nemzeti Közművek saját, a közeljövőben mintegy 100 töltőből álló hálózatának irányítási rendszerét a Fortum Charge&Drive nevű felhő alapú szolgáltatott szoftver (SaaS) 2.0 megoldása biztosítja. A Nemzeti Közművek a folyamatosan bővülő elektromos töltőhálózat építésével hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához és a levegő szennyezettségének csökkentéséhez.”

Forrás:
Békéscsabán is tankolhatnak az elektromos autók; Nemzeti Közművek; 2018. március 29.