Skip to main content
gazdaságinformatikatársadalomtechnika

Automatizáció és a munkahelyek: pesszimista és optimista forgatókönyvek

Szerző: 2018. április 3.No Comments

„Az automatizáció a digitális fejlődés egyik legdinamikusabb és számos kínzó kérdést felvető területe. A téma terítékre kerül az április 4-i SMART 2018 konferencián is: a McKinsey Global Institute vezető kutatója, Tera Allas előadásában beszél majd arról, hogy a gépek ugyan sok feladatot el tudnak már most is látni önállóan, viszont igazán hatékony munkavégzést ember és gép kiegyensúlyozott együttműködése eredményez majd.

Az automatizáció kapcsán az egyik leggyakoribb aggodalom, hogy a robotok számos iparágban elveszik majd az emberek munkáját. Valóban léteznek pesszimista forgatókönyvek az ipari forradalom 4.0-ként is emlegetett folyamat kapcsán, azonban ezek általában nagyon leegyszerűsítő módon közelítik meg a kérdést. A McKinsey Global Institute vezető kutatója, a szerdai SMART 2018 konferencián előadó Tera Allas prezentációjában az érem mindkét oldalát bemutatja majd. A szakember a pesszimista és optimista forgatókönyvről is beszélni fog, ez utóbbi szerint pedig az automatizáció kapcsán a legfontosabb feladat az ember és gép közötti optimális munkamegosztás megtalálása, hiszen a gépek csak a humán munkaerővel együtt lehetnek igazán hatékonyak.

Jön az insuretech – a biztosítási piacot is felforgatja a digitalizáció
A SMART a digitalizáció minden fontos trendjére kitér majd, így az automatizáció mellett a fintech, a mobiltechnológia, az 5G, az IoT, az autóipar, a virtuális- és kiterjesztett valóság, a kiberbiztonság is terítékre kerül.

A pénzügyi technológiákon belül viszonylag új terület az insuretech, amely gyökeresen átírja majd a klasszikus biztosítási modelleket. A téma kapcsán előad Csikós Dániel, a Generali Stratégiai Marketing Vezetője, aki beszámol arról, hogy a biztosítási piac egyik prominens szereplője hogyan viszonyul a digitális biztosítási termékekhez. Szota Szabolcs az insuretech startup Kriph.io alapítója pedig arról beszél majd, hogy a digitalizáció inkább lehetőséget jelent a hagyományos biztosítóknak, mint hogy tartaniuk kelljen a folyamattól.

Az oktatás hanyatlásának fanyar illata
A technológiai fejlődés egyik fontos kérdése világszerte, hogy az oktatás mennyiben tudja lekövetni a gyorsan változó igényeket. Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője arra világít majd rá, hogy a jelen digitális gyerekfogyasztói, az alfa és z generáció, 3-5 éven belül a világ fogyasztói társadalmának háromnegyedét teszik majd ki. Így egyre inkább reflektorfénybe kerül az oktatás szerepe. [Szerkesztői megjegyzés: a Z generációt 1995-től számítják, az Alfa generációt 2010-tól. Kizárt, hogy a fenti számítás igaz legyen az arányukról!]

Például a startup vállalkozói kultúra alapját is a korszerű oktatás adja, azonban a vállalkozói készségek, képességek és motiváció átadására jelenleg sem a közoktatás, sem a felsőoktatás nem alkalmas. A szakember szerint az oktatás az egész világban válságban van, mind tartalmi, mind formai megközelítésben.

Új arcok a porondon
A Hiventures tőkealapnak köszönhetően a rendezvényen frissen befektetést kapott, újgenerációs hazai startupok is bemutatkozási lehetőséget kapnak…”

Forrás:
Amitől sokan félnek: a gép a hatékonyabb a munkahelyen, az ember, netán a kettő együtt?; HVG.hu; 2018. április. 3.
Smart 2018. Digitális kihívások, emberi válaszok [sajnos, már minden jegy elkelt]