Egyre okosabbá válik Debrecen

„Olyan alkalmazás készül, amely megmutatja majd, hogy Debrecenben éppen hol, hány szabad parkolóhely található.

Korunk technikai eszközeit, megoldásait miként tudnánk a mostaninál is jobban és szélesebb körben a közjó szolgálatába állítani? Elsősorban ezt a kérdést boncolgatták kedden Debrecenben egy konferencián, amelyen helyi cégek, intézmények képviselői mellett 4 visegrádi országból érkezett, 8 önkormányzati szakértő vett részt.

A rendezvény előtt Mátyus László főszervező, az EDC Debrecen Smart City csapatának vezetője lapunknak elmondta: az Európai Beruházási Bank megbízásából a PricewaterhouseCoopers lengyelországi és magyarországi vállalata több, a közép-kelet európai régióban található nagyvárost elemez aszerint, hogy milyen okosváros stratégiával rendelkeznek. Az egyik „nagyító alá” kerülő hazai város a régiós szinten ebben kiemelkedő Debrecen, a másik Kaposvár.

Az innováció fellegvára
Mátyus László hangsúlyozta, hogy az okosmegoldások terén még a hasonló méretű nyugat-európai nagyvárosok tekintetében sincs szégyenkeznivalója Debrecennek.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, az önkormányzat nagyon fontosnak tartja az állampolgárok életét könnyebbé tévő XXI. századi technikai megoldásokat. Ennek megfelelően az országban például itt található a legtöbb okoszebra, az itteni villamosmegállókban már régóta azt látni, hogy hány perc múlva érkezik az ingyenes wifit biztosító következő jármű, a DKV pedig korszerű mobiltelefonos alkalmazással is rendelkezik.

Újabb pénzek fejlesztésekre
A város a közeljövőben csaknem 2 milliárd forintot szeretne további okosmegoldásokra költeni. A tervek között szerepel a köztéri kamerarendszer fejlesztése és a középületek felújítása során különböző, az energiafelhasználás csökkentését segítő érzékelők beépítése. Szintén szó van olyan parkolási rendszer kialakításáról is, amelyen keresztül azt lehetne látni, hogy adott pillanatban hol, mennyi szabad parkolóhely található, valamint intelligens zöldhullámokat is létre kívánnak hozni – emelte ki a városvezető.”

Forrás:
Egyre okosabbá válik Debrecen; HAON; 2018. április 10.
Debrecen Smart City – okos és élhető város

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika, társadalom
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.