Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

A francia közigazgatás saját üzenetküldő alkalmazást fejleszt

Szerző: 2018. április 22.One Comment

„A francia kormány kifejleszti saját titkosított üzenetküldő szolgáltatását, hogy ezzel is csökkentse annak kockázatát, hogy bármilyen külföldi szerv a vezető politikusok beszélgetései után kémkedjen – jelentette be hétfőn a digitális ügyékért felelős minisztérium…Emmanuel Macron elnök köztudottan nagy Telegram-rajongó, amit nem Franciaországból üzemeltetnek.

Mint a Business Insider beszámolt, jelenleg 20 kormányzati tisztségviselő és közszolga teszteli az applikációt, amit egy állami alkalmazott fejlesztő készít, és aminek használatát még idén nyáron kötelezővé tehetik az az egész kormány számára. A tesztidőszak után pedig minden állampolgár számára elérhetővé tehetik a szolgáltatást.

Meg kell találnunk a módját, hogy egy olyan titkosított üzenetküldő szolgáltatásunk legyen, amit nem az Egyesült Államok vagy Oroszország titkosít

– közölte a minisztérium szóvivője, aki ezzel a Facebook tulajdonában lévő WhatsAppra és az orosz Telegramra utalt. Szerinte a Facebook adatkezelési botránya után mérlegelni kell a lehetséges adatvédelmi kockázatokat, és jobb élen járni.

A Facebookot – ami 2014-ben vásárolta meg a Whatsappot – heves kritikák érik, mióta a vállalat elismerte, több millió felhasználó adataihoz férhetett hozzá a Cambridge Analytica politikai tanácsadócég anélkül, hogy abba a felhasználók beleegyeztek volna.

Emmanuel Macron elnök egyébként már az elnökválasztási kampánya során is sokat használta az egyébként a terroristák kedvenc csetprogramjának is tartott Telegramot, amihez később több kollégája is csatlakozott. Ám idén az adatvédelem biztonságát érintő megnövekedett kockázatok miatt a Thales biztonsági cég olyan biztonsági eszközöket telepített a kormányzati telefonokra Franciaországban, amelyek blokkolják a WhatsApp és a Telegram használatát.

A Telegramot egy orosz vállalkozó hozta létre, aki nemrég konfliktusba keveredett az orosz hatóságokkal. Az orosz állami telekommunikációs hivatal hétfőn bejelentette, hogy letiltotta a Telegramot, miután a vállalat elutasította az orosz állam utasítását, hogy nemzetbiztonsági hozzáférést biztosítson számára a felhasználók titkos üzeneteihez.

A WhatsApp és a Telegram is szuperbiztonságosnak hirdeti magát, mivel minden adatuk végponttól végpontig titkosított.”

Forrás:
Franciaország nem várja meg, hogy feltörjék Macron elnök beszélgetéseit, saját üzenetküldő appot fejleszt; Rigó Anita; G7.hu; 2018. április 17.
France is building its own encrypted messaging app so that the president will stop using Telegram; Mathieu Rosemain; Business Insider; 2018. április 16.