Skip to main content
gazdaságinformatika

Az MNB szabályozóként és felügyelőként is kész módosítani a gyakorlatán, hogy elősegítse az innovatív pénzügyi vállalatok térnyerését

Szerző: 2018. április 22.No Comments

„A technológia miatt teljesen újra kell gondolni a pénzintézetek üzleti modelljét.

Már most tisztán látszik, hogy a technológiai fejlődés alapjaiban alakítja át pénzpiacokat, a bankoknak meg kell változtatniuk üzleti modelljüket, teljesen új alapokra kerül a verseny. A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a hazai felügyelet irányító szerepet kíván betölteni, akár a fejlődés elősegítéséhez szükséges törvénymódosítások érdekében is kész közbenjárni.

Óriási versenyre van kilátás az innovatív vállalatok térnyerésével a banki ügyfelek kegyeiért, ehhez a hagyományos banki modellek teljeskörű újragondolására van szükség – mondta tegnap egy témában tartott konferencián Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeletért felelős alelnöke.

Miután az innovatív pénzügyi szolgáltatók és feljesztők, gyűjtőnevükön fintech cégek számára nem jelentenek korlátot az országhatárok, így könnyen szerezhetnek akár jelentős piacokat is a hagyományos bankok rovására.

Windisch elmondta, az MNB ebben a folyamatban vezető szerepet kíván betölteni, elősegíteni a bankokat ebben a versenyben és a szükséges fejlődésben. Megjegyezte, most még fölényben vannak a hagyományos pénzintézetek, ez azonban fordulni látszik, aki most nem kezd el fejleszteni, véglegesen lemaradhat. Erre akkor is áldozni kell, ha nehéz a feladat és költségesek a fejlesztések.

Az MNB szabályozóként és felügyelőként is kész módosítani a gyakorlatán, annak érdekében, hogy elháruljanak az innovatív fejlesztések előtt jelentkező korlátok. Sőt, a jegybank arra is kész, hogy képviselje az iparág érdekeit a jogalkotónál is, amennyiben törvényi szintű módosításokra lenne szükség.

Windisch elmondása szerint több nehézség is látszik, ebben az első, hogy a felsőoktatási rendszer nem tud elég informatikai szakembert képezni, ehhez több képzésre, ösztöndíjakra van szükség. Szintén probléma, hogy a bankok adatkezelése sok esetben töredezett, nem ritka, hogy kézi erővel rögzítenek adatokat. Ezek az állományok nem lesznek alkalmasak támogatni az innovatív platformokra való átállást.

Ebben lépniük kell a bankoknak, mivel végső soron az adatok feldolgozásával tudják a legjobb termékeket adni ügyfeleiknek. Megjegyezte, arra is számíthatnak a pénzintézetek, hogy az MNB is terelni fogja őket a jobb adatkezelési gyakorlatok átvétele felé.

Harmadik nagy kihívás a kiberbiztonság, a nagy mennyiségű adat ugyanis hatalmas üzleti érték, ezért egyre gyakoribb, hogy számítógépes támadásokat kifejezetten adatlopási célzattal indítanak.”

Forrás:
Az MNB-n nem múlik az innováció; Magyar Idők; Rácz Gergő; 2018. április 22.