Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Módosul a gazdaságpolitikai területeken a minisztériumi munkamegosztás

Szerző: 2018. május 13.No Comments

„Újra Pénzügyminisztérium néven szerepel a költségvetésért felelős tárca, amely két államtitkárságot is átad az újonnan létrejövő Innovációs és Technológiai Minisztériumnak – és ezek mellett is lényeges változások lesznek a gazdasági tárcáknál.
Újra miniszterelnökké választotta az Országgyűlés az Áder János államfő által korábban kormányalakításra felkért Orbán Viktort. A képviselők 134 igen szavazattal, 28 nem ellenében választották meg a miniszterelnököt, aki – Semjén Zsolttal, Rogán Antallal, Gulyás Gergellyel és Kocsis Mátéval közösen – be is nyújtotta a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát. Ebből kiderül, hogy kilenc minisztérium lesz, köztük több új névvel és átszervezve.

A nemzetgazdasági tárca utódaként jön létre a Pénzügyminisztérium, amelyet továbbra is Varga Mihály vezet majd, de alaposan átalakul.
A munkaerőpiacért és -képzésért felelős államtitkárság Cseresnyés Péter vezetésével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz – írja a Magyar Idők. Hasonló sorsa lesz a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárságnak, Lepsényi István viszont távozik ennek éléről, úgy tudni, nyugállományba vonul. A közigazgatási államtitkár továbbra is Gondos Judit lesz. Szintén marad Tállai András parlamenti államtitkár, tőle viszont elveszik az adóügyet. A Miniszterelnökségen Gulyás Gergely miniszter helyettese a Migrációkutató Intézet vezetője, Orbán Balázs lesz, az uniós ügyekért pedig két államtitkár, Takács Szabolcs és Varga Judit felel majd.

A Budapestért és az agglomerációért felelős új szervezeti egységet Fürjes Balázs, a Modern váro­sok programot és az újonnan induló Modern falvak programot pedig Gyopáros Alpár vezeti majd.
Az agrártárcánál is nagy átszervezések várhatók: távozik Czerván György agrárgazdasági, V. Németh Zsolt környezetügyi és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár. Czerván György utóda korábbi helyettese, Feldman Zsolt lesz, V. Németh Zsolté Rácz András környezetügyi helyettes államtitkár, míg Gulyás Andreáé Tomasitz István, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt főosztályvezetője.”

Forrás:
Módosul a gazdaságpolitikai területeken a minisztériumi munkamegosztás; Világgazdaság; 2018. május 11.