Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Rohamosan emelkedik az online vásárolt vasúti jegyek száma

Szerző: 2018. május 19.No Comments

„Brutális számokat hozott a 2017 végén bejelentett vasúti rezsicsökkentés a MÁV-nak. Az automatás jegyeladások március végéig közel a negyedükkel ugrottak meg, az online értékesítés pedig kis híján megduplázódott éves alapon.
Az idei első negyedévben 34,6 millió belföldi útra váltottak jegyet a MÁV-START-nál, ez 1,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – erről a Világgazdaság érdeklődésére adott tájékoztatást a társaság. Az igazi nagy eredmény nem is itt, hanem az automatás és az online vásárlások alakulásában látszik. Előzménye, hogy az állami vasút személyszállítással foglalkozó leánya a tavaly december 10-i menetrendváltástól újabb ked­vezményeket vezetett be az önkiszolgáló csatornákon történő jegyvásárlásokhoz.

Az akciót a fejlesztési minisztérium is támogatta, így a jegyautomatás tranzakciókra 5 százalékos, az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyekre 10 százalékos engedményt állapítottak meg.
A statisztika azt mutatja, hogy a vasúti rezsicsökkentés néhány hónap leforgása alatt is kiugró eredményeket produkált. A jegykiadó automatákon 2018 első három hónapjában mintegy 1,5 millió vásárlást bonyolítottak le, ez 22 százalékkal haladja meg a 2017-es év hasonló adatait. Az online értékesítés még látványosabban lőtt ki: januártól márciusig 740 ezernél is több ilyen vásárlást regisztráltak, ez 76 százalékos növekedés éves alapon. A papírspórolás szempontjából külön jó hír, hogy 660 ezer vásárlásnál e-vonatjegyet választott az utazóközönség, vagyis nem történt nyomtatás. Ez a szám az előző évinek több mint a duplája, a növekedés mértéke 120 százalékos. „Nemcsak azok váltottak e-vonatjegyre, akik eddig is online vásároltak, hanem olyanok is, akik eddig nem interneten intézték a vonatjegyüket” – jegyezte meg a társaság.”

Forrás:
Nincs fék az online vonatjegyvásárlásban; Hecker Flórián; Világgazdaság; 2018. május 14.